Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 september 2009

“Het wordt een mooie muur”

Jeugdgevangenis Teylingereind wil kinderboerderij opzetten

TEYLINGEN / OEGSTGEEST – Met het door de Teylingse wethouder Gerrit van der Meer overhandigen van de bouwvergunning mocht het forensisch centrum Teylingereind donderdag 27 augustus officieel starten met de nieuwbouw. Vanaf het tweede kwartaal van 2011 mogen 226 delinquenten verblijven in deze jeugdgevangenis: een verdubbeling van het huidige aantal jeugdige gevangenen.

Door Joep Derksen

Het was echter een heuglijke dag voor Van der Meer, de Oegstgeestse wethouder Arjan de Kok en Projectleider uitbreiding Teylingereind Gerard Boon. Deze laatste meldde aan de aanwezige pers: “Circa drie jaar zijn we met dit project bezig. We gaan in het nieuwe gedeelte onder meer een school bouwen waarin met name op de praktijk gerichte vakken worden onderwezen, zoals werken met hout, metaal, brood en banket. Ook komen er sportvoorzieningen, bezoekruimte en twaalf groepsruimten. Om dit alles komt een muur met een geelbeige kleur en een profilering erin. Het wordt een mooie muur.”

Sjekkie

Buiten de muren komen vier panden waarin “beperkt beveiligde gedetineerden” komen te wonen. Dit zijn de jongeren die nog een celstraf moeten uitzitten, maar die op (korte) termijn vrijgelaten worden. Juist door hen buiten de muren activiteiten te laten verrichten, worden ze voorbereidt op hun toekomst in de samenleving. In deze woningen komen in totaal 36 bewoners te zitten. Volgens Boon hoeven mensen zich geen zorgen te maken dat deze jongeren massaal de buurgemeenten intrekken om daar een sjekkie te komen roken.

De Kok informeerde: “Bij ons in de gemeenteraad is over de uitbreiding van Teylingereind een pittige discussie geweest. Niemand zit te springen om zo’n gevangenis, maar we moeten onze verantwoordelijkheid nemen voor het algemeen belang. Vanaf deze plek wil ik bekend maken dat we al een tijdje bezig zijn met het beëindigen van de activiteiten van de kleine Klinkenbergerplas: hier moet een natuurgebied komen en in 2012 worden daarom alle stortactiviteiten beëindigd. Dat gebied zal dan enkel mensen met kaplaarzen en verrekijkers herbergen. De grote plas blijft een recreatief gebied.

Verder wordt de gevangenis zoveel mogelijk ingepast in het landschap. Nabij de grote Klinkenbergerplas komt een aarden wal te liggen met een hoogte tot negen meter. Inclusief de bomen die hierop komen te staan, verdwijnt de inrichting compleet uit het zicht, zo verwacht Boon. Overigens wordt ook de infrastructuur aangepast, met drie nieuwe rotondes binnen 100 meter op de N444 nabij de oprit naar de A44. Een van deze rotondes heeft een afslag naar zowel Teylingereind als de Klinkenbergerplas.

Kinderboerderij

“We zijn ook van plan om een kinderboerderij te exploiteren”, informeerde Boon enthousiast. Deze kinderboerderij wordt ook toegankelijk voor omwonenden en recreanten en de dieren worden verzorgd door onze bewoners. Te weten, de jongeren die in de bijgebouwen gestationeerd zijn. Vanuit pedagogisch oogpunt is een kinderboerderij een goede zaak. We dachten er in eerste instantie aan om de jongeren met paarden te laten werken, maar dat leek ons een brug te ver met betrekking tot de verantwoordelijkheid van de dieren.” De gemeente Oegstgeest moet nog een vergunning afgeven voor het opzetten van zo’n kinderboerderij, maar wethouder De Kok liet weten dat hij er persoonlijk een groot voorstander van is.