Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 oktober 2009

“Ik wil die lachende bekjes wel eens zien”

Echtpaar wil helpen weeshuis te realiseren in Kenia

VOORHOUT – Het Afrikaanse land Kenia staat over het algemeen bekend als reisbestemming waar je prachtige safari’s kunt ondernemen. Het land is bijna altijd een baken van rust in een anderszins door oorlog verscheurd continent. In 2007 waren er echter verkiezingen die leidden tot hevige onrust, rellen en zwaar etnisch geweld. Door dit geweld hebben honderden kinderen hun ouders vermoord zien worden en raakten hierdoor ook dakloos. Esther en Rob Fengler hebben zich het lot aangetrokken van de Keniaanse weeskinderen.

Door Joep Derksen

De Nederlandse vrouw Ria Fennema leidt al jaren twee weeshuizen in Nairobi en Malindi. Zij hoorde van ontheemde weeskinderen die zich in Nyamira verstopt hadden in de theeplantages, doelloos op straat rondzwierven of in vluchtelingenkampen zaten. Spoorslags is ze erheen gereden en heeft in allerijl een huurhuis betrokken dat als noodopvang diende voor deze kinderen. Na anderhalf jaar verblijven hier 35 weeskinderen, maar nog altijd leven tientallen kinderen op straat.

Van de Keniaanse overheid heeft Fennema een groot stuk land gekregen, maar de bouw van een nieuw weeshuis met alle faciliteiten voor honderd kinderen gaat 150.000 euro kosten. De organisatie Wings of Support, waarbij vliegers, stewardessen en grondpersoneel van KLM en Martinair de handen ineen slaan, heeft een zogeheten Jambo-loterij opgezet om de benodigde financiën op te zetten.

Esther Fengler is stewardess bij de KLM en twee weken geleden bezocht zij met haar man een tentenkamp bij Lake Navasha in Kenia. Deze locatie was een camping waar weeskinderen een tijdje konden ontspannen. Vier dagen lang woonden Rob en Esther daar tussen die weeskinderen en het was een mogelijk levensveranderende ervaring. “Deze kinderen hebben allemaal hun ouders zien sterven. Nu ze hun ouders kwijt zijn, hebben ze werkelijk niets. Na die vier dagen kwamen bij ons veel emoties los; we hebben zelf twee kinderen die we eigenlijk alles kunt geven. Je krijgt echt een band met die kinderen daar en er is nog geen dag dat ik niet aan hen gedacht heb”, laat het stel weten.

Loten

Esther vervolgt: “We willen Ria Fennema helpen het derde weeshuis te bouwen: hiervoor worden 30.000 loten voor vijf euro per stuk verkocht. De trekking is op 5 januari en alle opbrengsten van de lotenverkoop gaan naar het weeshuis.” Ze verzucht: “Kinderen die zoveel meegemaakt hebben, willen we iets geven wat voor hen niet normaal is: een onderdak, opleiding en een goede toekomst. Het zou fantastisch zijn om het nieuwe jaar te beginnen met de bouw van het weeshuis en dan wil ik die lachende bekjes wel eens zien!”
Scholen die Esther willen uitnodigen, zodat zij over het weeshuis kan vertellen, kunnen haar bellen op: 0252 220 662 of per email: fengler@xs4all.nl. Loten kunnen ook via deze contactgegevens besteld worden. Voor meer informatie: www.jambo-loterij.nl.