“De oudejaarsconference is niet dood”
In het boek wordt aan de hand van interviews met alle nog levende oudejaarsconferenciers en andere mogelijke betrokkenen verhaald hoe de oudejaarsconference in de jaren vijftig op de radio ontstond. En hoe dit concept in de jaren zeventig de televisie veroverde, met name dankzij Wim Kan: “Een man die in zijn eentje de uitslag van de Tweede Kamer verkiezingen heeft bepaald”, informeert Voskuil. “Ik behandel alle veertig oudejaarsconferences die op televisie zijn geweest, chronologisch en via interviews met alle conferenciers, behalve (de in 1983 overleden – JD) Wim Kan.” Hij kreeg wel toegang tot de persoonlijke archieven van de man die als een van de Grote Drie van het Nederlands Cabaret wordt beschouwd.
Objectief
Over het boek: “Ik heb het volstrekt objectief geschreven en zo goed mogelijk proberen weer te geven wat voor een impact de uitzending had op de samenleving. Tijdens zo’n optreden dient alles in perspectief gezet te worden door de conferencier. Niemand zit te wachten op een egocentrisch verhaal en als je niet leuk bent, laat iedereen je keihard vallen.” Iedereen herinnert zich bijvoorbeeld de term “Bucklerlul” van Youp van ’t Hek: dit alcoholvrije bier was tot dat moment populair, maar verdween binnen de kortste keren na de oudejaarsconference uit de schappen. Niemand wilde immers met zo’n flesje in de hand staan, op het gevaar af dat hij deze Youpkreet moest ondergaan.
Hoe hard het conferenciervak is, ervoer Wim Kan, tijdens de “machtswisseling” in 1982. Hij had een rampjaar gehad en zijn show was niet geweldig. Diezelfde avond gaf Freek de Jonge een wervelende oudejaarsconference en was Wim Kan op het podium uitgespeeld. Voskuil: “De oudejaarsconference geeft weer hoe het jaar beleefd werd door de mensen. Het is een mooie traditie die gekoesterd moet worden en deze zeggingskracht mag niet verloren gaan. Ik ben echter niet zwartgallig: één goede conference brengt het genre weer terug.”
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home