Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 januari 2010

Bodem zoutput nadert met rasse schreden

IJzel dwingt gemeenten tot samenwerking

STREEK – Op dit moment hebben alle gemeenten in de Duin- en Bollenstreek voldoende zout om de gladheid te bestrijden. Nog wel. De zoutvoorraden slinken echter zienderogen en veel dorpen zien zich al genoodzaakt om het zout te mengen met zand of pekelwater. Gratis zout ophalen is niet meer mogelijk voor de inwoners van Hillegom en Katwijk: in plaats daarvan wordt een emmertje zand meegegeven.

Door Joep Derksen

Een rondje bellen langs de gemeenten levert een ontluisterend beeld van de noodsituatie die mogelijk opdoemt voor het verkeer en de inwoners. Hoewel alle gemeentelijk woordvoerders de rust zelve zijn en ontkennen dat er een noodsituatie is, wordt het duidelijk dat de winter niet veel langer mag duren. Net zoals bij veel mensen aan het eind van het salaris nog een stukje maand over is, geldt voor de gemeenten dat aan het eind van het zout nog een stukje winter over is.

Communicatieadviseur Ester Oosterhout van de gemeente Hillegom laat weten: “We hebben tot nu toe 100 ton zout gestrooid. Van de chef Strooien heb ik gehoord dat er op dit moment nog strooizout ligt voor een dag of twee of drie. Daarna ligt het eraan of we bij het bedrijf Eurosalt nog zout kunnen krijgen. Maar de Provincie en Rijkswaterstaat krijgen voorrang bij de zoutuitdeling, dus het wordt lastig nog aan zout te komen. We zijn bezig met andere gemeenten om samen een grote order te plaatsen: dan maken we meer kans om een slag te slaan en zout aangeleverd te krijgen. Momenteel mengen we het zout al met zand. Mocht het zout opraken, dan is het strooien van alleen zand ook een optie om de wegen begaanbaar te houden. De inwoners kunnen geen zout meer ophalen, maar krijgen wel een emmertje zand om de stoep beloopbaar te houden.”

Zoutaanvoer stokt

Monique de Mooij, gemeentelijk woordvoerder van Katwijk: “We hebben de afgelopen vier weken al 275 ton zout uitgestrooid. Normaal strooien we in een winter zo’n 150 ton. We hebben nu nog honderd ton zout. In principe is er nu genoeg, maar ik weet niet wat het weer gaat doen. Als de zoutaanvoer stokt en weersituaties aanhouden zoals die rond kerst en nieuw jaar zijn opgetreden, kunnen ook voor Katwijk problemen gaan ontstaan.”

Ze vervolgt: “We gaan het strooiregime aanpassen en met een mengsel van zout en zand strooien. Als de situatie nog verder verslechtert, kunnen verdere maatregelen getroffen worden, zoals het inkorten van de strooiroutes. Dit betekent ook dat burgers geen zout meer kunnen ophalen bij de Taanderstraat. In plaats van zout krijgt u nu zand mee. Zand zorgt niet voor ontdooien, maar voorkomt wel gladheid. Als de winter op deze manier aanhoudt en de landelijke zoutvoorraad niet aangevuld wordt, worden andere maatregelen noodzakelijk. Wat dat zijn, dat laten we tegen die tijd weten.”


Spekglad

Mira van der Luijt, afdeling communicatie van de gemeente Noordwijk: “We hebben voor de komende dagen voldoende strooizout en verwachten vrijdag 8 januari de levering van een nieuwe partij zout. We bestrijden de gladheid intensief, maar wegen, fietspaden en trottoirs kunnen spekglad zijn. We strooien volgens een bepaald schema: eerst de hoofdrijbanen en de fietspaden, daarna de doorgaande wegen en vervolgens de woonwijken.”

Lina Damo, van de gemeente Lisse: “We hebben nog wat zout, maar vermengen het op dit moment wel met wat zand. Voor de komende dagen hebben we voldoende. Ook Meerlanden kan nog aan zout komen, maar of het over een week nog steeds zo is, kan ik niet zeggen. Als de kou weken zou aanhouden, raakt het zout op. We hebben echter een plan B: als het zout op is, gaan we met scherp zand strooien.”

Lidy Schoof-Wessels, Afdeling Advies & Ondersteuning, Communicatie gemeente Teylingen: “Inmiddels hebben wij 400.000 kilo zout gestrooid op de hoofdwegen, fietspaden en binnenwegen. We hebben op dit moment nog wel zout in voorraad, zij het dat het gemengd is met zand. Het is moeilijk aan te geven hoe lang we nog met deze voorraad verder kunnen. Dat is afhankelijk van het weer. Als het de komende dagen gaat sneeuwen, moeten we toch weer gaan strooien. De leverancier heeft nog wel zout in voorraad maar het wordt steeds moeilijker om zout te bestellen.”
Het valt dus te hopen dat Koning Winter weer gaat indutten, want anders staat over enkele dagen gansch de Bollenstreek stil.

2 Comments:

At 7:55 p.m., Anonymous Anoniem said...

tsja, ik had van deze journalist niets gehoord over bezuinigingen bij openbare werken. Is het dan niet 'huilen met de wolven' om nu te constateren dat er tekorten zijn?

 
At 7:17 a.m., Blogger Joep J.B. Derksen said...

Beste 'Anoniem',

Het gaat hier om zouttekorten, niet om financiele tekorten.

 

Een reactie posten

<< Home