Vrijspraak
Maar weinig mensen beseffen hoezeer de democratie van Nederland op de rand van de afgrond stond de afgelopen week. De rechtbank in Haarlem nam de enige juiste belissing om de twee ex-AIVD’ers die terechtstonden voor het lekken van staatsgeheime informatie vrij te spreken. De handelwijze van het Openbaar Ministerie om door het afluisteren van journalisten achter de namen van de AIVD’ers te komen is als onrechtmatig beoordeeld.
Had de rechtbank gezegd dat het Openbaar Ministerie in haar recht stond, dan zou daarmee de poorten open worden gezet voor het lukraak en ongelimiteerd volgen, screenen en scannen van journalisten. De slechte nagelaten, zijn de journalisten de enige volksgroep die een te machtige organisatie weer in het gareel kunnen doen gaan lopen. Helaas heeft het Openbaar Ministerie dat nog niet door, want deze instantie kondigde aan in hoger beroep te gaan.
De drughandelaar en moordenaar Desi Bouterse is weer president van Suriname. In 1980 greep Bouterse de macht in een staatsgreep en nog altijd zit hij niet vast voor de indertijd gepleegde decembermoorden. Op 25 mei hebben tijdens de Surinaamse verkiezingen zoveel mensen op hem gestemd, dat hij nu het hoogste ambt van de voormalige Nederlandse kolonie in zijn handen heeft. Met steun van onder meer de oud-rebellenleider Ronny Brunswijk, die jarenlang vanuit de jungle oorlog voerde tegen Bouterse. Maar ook voor Brunswijk waren de verlokkingen van de macht te groot om het belang van de Surinaamse democratie te bewaken.
Ondertussen hebben de Europese politici bedacht dat zij wel een oplossing weten voor het voorkomen van een toekomstige financiele crisis: een bankenbelasting. Jaarlijks moeten de banken geld storten in een fonds, zodat bij een volgende crisis een reservepot is om die crisis op te vangen. U weet natuurlijk heel goed, waarde bloglezer, dat u en ik de enige zijn die deze bankenbelasting moeten betalen. De banken verwerken die extra belastingkosten gewoon door in hun diensten.
Over het algemeen houd ik me met deze column alleen bezig met de Nederlandse politiek, maar aangezien ik al over de schreef gegaan ben door te schrijven over de Surinaamse perikelen, wil ik het ook nog hebben over de Libische Lockerbie-dader Megrahi. Met dank aan de bemoeienissen van oliemaatschappij BP en een corrupte arts is deze man vrijgelaten onder het voorwendsel dat hij op sterven na dood was. Deze terrorist was ervoor verantwoordelijk dat in 1988 een vliegtuig met honderden mensen aan boord boven het Schotse plaatsje Lockerbie explodeerde. Het toeval wilde dat die dag mijn zus ook een vliegtuig had gepakt richting Amerika, dus bij het horen van het nieuws was ik in doodsangst dat zij ook aan boord zat. Dat was gelukkig niet zo, maar die terrorist verdient het niet om op vrije voeten te lopen.
De afgelopen week zijn onder meer overleden:
James P. Hogan (69): Brits sciencefiction-schrijver
Pius Njawe (53): Kameroens journalist
Marin Wein (85): Duits journalist en schrijver
Georges Bortoli (87): Frans journalist
Karl-Heinz Heimann (85): Duits sportjournalist
George Steinbrenner (80): Amerikaans miljonair en eigenaar van de New York Yankees
Kip King (72): Amerikaans acteur
Wim van Klaveren (79): Nederland bokser
Philippe Faure (58): Frans acteur
Sokratis Giolias (37): Grieks journalist
Het woord van de week : Zilvervloot.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home