Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 oktober 2010

Handtekeningenraces over permanente koopzondagen

TEYLINGEN – Een ware handtekeningenrace is aan de gang tussen de kleine ondernemers van Voorhout en de twee Alert Heienvestigingen in Sassenheim en Voorhout. De Voorhoutse winkeliers timmeren al enkele weken aan de weg met flyers en spandoeken om zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren tegen de invoering van een permanente koopzondag. De grootgrutter wil juist zoveel mogelijk steun krijgen van mensen die wel graag op zondag de boodschappen willen doen. In de tussentijd debatteert de politiek verder over wat het juiste besluit moet zijn ten aanzien van de mogelijke invoering van de permanente koopzondagen.

Desgevraagd is Jeroen Schulte van het “Comité Koopzondag. Nee!” zeer enthousiast als hij vertelt dat er in Voorhout “bijna 3.000 handtekeningen” verzameld zijn. Navraag bij de Alert Heienvestigingen leert echter dat zij voorliggen met de door hen verzamelde signaturen. In Voorhout waren eind vorige week 1.250 handtekeningen ingezameld en in Sassenheim rond de 2.000 stuks, zo lieten vertegenwoordigers van de Alert Heienvestigingen weten.

De meeste politieke partijen hebben ondertussen ook al een besluit genomen. PvdA, CDA, en ChristenUnie zijn tegen de invoering van een permanente koopzondag. Trilokaal is verdeeld en Trots heeft nog niet bekend gemaakt welke keuze zij voorstaan. D66 is voorstander van invoering van de permanente koopzondag en daarmee ligt de bal bij de VVD. Landelijk voerde deze partij al campagne voor het invoeren van de permanente koopzondag, maar lokaal blijkt dit toch wat gevoeliger te liggen, zo laat fractievoorzitter Marlies Volten weten: “De fractieleden zijn bijna gelijk verdeeld over dit onderwerp. Tijdens de fractievergadering van maandag 4 oktober kwamen we er dan ook niet uit. We wachten de discussies in de vergadering van de commissie BFT af en nemen ons definitieve besluit tijdens de stemming op donderdag 28 oktober.”
Als de VVD-fractie inderdaad verdeeld blijft, is een raadsmeerderheid tegen de invoering van een permanente koopzondagen in Teylingen. Keert het handvol VVD-ers echter terug van hun standpunt en volgen ze de fractievoorzitter die zelf voor de invoering van de permanenten koopzondagen is, dan hebben D66 en VVD een raadsmeerderheid en is de permanente koopzondag een feit. Bij deze stemming mogen de individuele leden van de partijen echter hun eigen keuze bepalen, aangezien de standpunten van de coalitiepartners niet vastgeklonken zijn in het coalitieprogramma.