Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 oktober 2010

Op naar de Topklasse

NOORDWIJKERHOUT – Nog altijd heeft De Jong de latente wens om als voetbalscheidsrechter hogerop te komen. Hij vertelt over de reden waarom hij als fluiter is begonnen, de zaken die hij tegenkomt en de beoordeling die hij daaraan geeft. “Ik ben wat soepeler dan tien jaar geleden.”

“Ik wist het in het veld altijd beter, dus ben ik op m’n 33ste als fluiter begonnen. Na een paar jaar fluiten dacht ik bij mezelf tijdens een wedstrijd dat de verhitte gemoederen tussen de twee teams ook wel eens een beetje aan mijn beslissingen te wijten waren. Vervolgens ging ik een scheidsrechtersopleiding volgen en na voltooiing floot ik KNVB-wedstrijden in de vierde klasse reserve.” Hij zucht als hij hieraan terugdenkt: “Mijn eerste wedstrijd was Bernardus 2 tegen Wassenaar 3. Dat waren wereldpotten. Ik floot ruim een jaar op dit niveau, daarna ging ik ophoog naar het fluiten van wedstrijden in de 3e klasse standaard, met af en toe een wedstrijd in de tweede klasse standaard en hoofdklasse reserve.”

In tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt, vindt De Jong niet dat er op en naast het veld onbeschofter met de scheidsrechter omgegaan wordt. “Nu is er nauwelijks een andere bejegening tegen de scheidsrechters als tien jaar geleden. Je hoort wel alles, maar je moet niet alles willen horen; ik ben ook wat soepeler dan tien jaar geleden.” Niemand is onfeilbaar met zijn fluit, dat erkent De Jong: “Je mag het niet goedkeuren, maar onzinnige beslissingen geven ertoe aanleiding dat spelers babbels krijgen. Iedereen vindt zich tegenwoordig ook belangrijker dan anderen en we zijn met ons allen een stuk mondiger dan twintig jaar geleden.”
Heeft De Jong met zijn 51 jaren nog ambitie om hogerop te komen? “Ik heb die ambities wel gehad, maar op mijn leeftijd is het conditioneel wat lastiger om de gasten van 18 tot 25 jaar die drie keer per week trainen bij te kunnen fietsen. Wel compenseer ik dat met mijn ervaring en op basis daarvan zou ik best hogerop kunnen fluiten. En laat dat maar gerust de Topklasse zijn: kom maar op!” Voor het geld doet De Jong het fluiten in ieder geval niet: “In de Topklasse lopen jongens die 30.000 euro per jaar verdienen en ik ontvang 19,52 euro per wedstrijd plus kilometervergoeding. Oh ja, en 5 euro voor een broodje.”