Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 oktober 2010

Aanleg kunstgrasveld VV Kagia wekt onrust bij omwonenden

LISSERBROEK – De omwonenden van V.V. Kagia komen in het geweer tegen de wijze waarop de aanleg van het nieuwe kunstgrasveld plaatsvindt. Bob Gjaltema trekt namens de Kopersvereniging Lisserveld luid aan de bel. Zij werden compleet verrast door de start van de bouwwerkzaamheden en maken zich zorgen nu blijkt dat er asbestdeeltjes gevonden zijn en verwijderd worden. De gemeente Haarlemmermeer erkent dat de omwonenden te laat zijn geïnformeerd, maar benadrukken dat er geen gevaar bestaat voor de volksgezondheid.

Door Joep Derksen

Acht weken lang rijden vrachtwagens af- en aan langs het wijkje Lisserveld om maar liefst 1.000 kuub grond te transporteren. Het werk begon op dinsdag 28 september; de dag dat de omwonenden een brief kregen met de informatie dat de werkzaamheden aan het kunstgrasveld van V.V. Kagia binnenkort zullen starten. Gjaltema bekijkt het bouwverkeer zorgelijk: “De werklui beginnen om circa 6 uur ’s ochtends en om het bouwterrein te bereiken maken de vrachtwagens drie haakse bochten en rijden via de Lisserbroekerweg de wijk uit. Wij willen graag dat de gemeente Haarlemmermeer een ponton maakt over de sloot aan de kant van de Lisserweg: zo hebben de wijkbewoners geen last van het bouwverkeer en is de weg ook veiliger voor de lopende en fietsende kinderen. De totale duur van de bouwwerkzaamheden is acht weken en dat vind ik een heel lange periode voor een onveilige verkeerssituatie. Wil de gemeente Haarlemmermeer op haar geweten hebben dat een kind platgereden wordt?”

Donderdag 30 september verschenen plotseling mannen in witte pakken op het bouwterrein: het teken dat asbest gevonden is. In dit geval gaat het om een oud pad en beschoeiingmaterialen waar dit potentieel dodelijke materiaal is aangetroffen. Op de bouwlocatie laten Dirk Groen, milieukundig begeleider namens Grondslag, en Robin van der Veen, kwaliteitsverantwoordelijke namens firma De Wilde, weten: “Dit is hechtgebonden asbest en het vervliegt niet; er is sprake van 20% tot 40% vocht. Hier is 1.000 ton grond en er is aangetoond dat er meer dan 100 milligram per kilo asbestdeeltjes in zitten. 180 milligram per kilo om precies te zijn. Dat is boven de norm en dus spreken we van verontreinigde grond. De twee experts dragen zelf geen witte pakken en maken zich geen zorgen over de verontreiniging: “Vrijdag 8 oktober is de sanering afgerond en dan durf ik met mijn kinderen weer op het terrein te lopen.”
Gjaltema is enigszins gerustgesteld bij deze informatie, maar laat weten dat de bewoners nog altijd een andere aan- en afrijdroute van de vrachtwagens wil zien. “Als de gemeente negatief besluit op ons voorstel om de route via de Lisserweg te laten verlopen, dan overweegt een aantal bewoners om de kruising aan de Lisserbroekerweg af te sluiten.”