Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 oktober 2010

“Verkeersregelaars voor veilig fietsen”

LISSERBROEK – De aanleg van het kunstgrasveld van V.V. Kagia heeft ook de aandacht van de gemeente Haarlemmermeer, zo laat Wim Koevoet, bestuursvoorlichter van wethouder Michel Bezuijen, weten. Hij beantwoordt enkele kritische vragen.

Door Joep Derksen

De omwonenden ontvingen op woensdag 29 september een brief met de aankondiging dat werkzaamheden zouden starten voor het aanleggen van het kunstgrasveld. Diezelfde dag werden de eerste platen al neergelegd. De bewoners maken ernstige bezwaren tegen deze manier van communiceren en geven aan dat "we zo geen mogelijkheid krijgen om bezwaren in te dienen". Wat vindt u van het tijdstip van het bezorgen van de brief en de start van de werkzaamheden?

“De brief had achteraf gezien beter een week eerder bezorgd kunnen worden. Wij verontschuldigen ons voor de late verstrekking van informatie. Overigens betrof het een informatiebrief die dus niet was bedoeld om mensen in de gelegenheid te stellen bezwaren in te dienen. Ook hoeven de bewoners geen voorzorgsmaatregelen te treffen vanwege de werkzaamheden. De late bezorging heeft dus wat dat betreft ook geen gevolgen. Wel konden via de telefoonnummers waarmee de brief afsluit, vragen worden gesteld. Maar dat de ontvangst van de brief min of meer samen valt met het begin van de werkzaamheden, verdient geen schoonheidsprijs.”

Op de locatie van het aankomende kunstgrasveld is asbest gevonden. Hierover zijn de omwonenden niet door de gemeente geïnformeerd. De buurt werd tot hun schrik geconfronteerd met 'mannen in witte pakken' die dit asbest onderzochten en momenteel verwijderen. Geeft deze asbest gevaar voor de volksgezondheid? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke voorzorgsmaatregelen dienen de bewoners te nemen?

“Het betreft asbesthoudend materiaal. Geen ''los'' asbest. Het kan dus niet worden ingeademd en is daarom geen gevaar voor de volksgezondheid. Daarom ook was er voor het verwijderen van het asbesthoudende materiaal geen spoed vereist. Maar omdat er nu vanwege de aanleg van het kunstgrasveld grondwerkzaamheden dienen te worden verricht en de gemeente het spul niet in de bodem wil laten zitten, is besloten de aanleg van het kunstgrasveld te koppelen aan de asbestverwijdering. Dit gebeurt – zoals altijd - door een gecertificeerd bedrijf met alle vereiste kennis van zaken en materiaal. En daar horen de bekende witte pakken bij. Die zijn dus een stuk minder bijzonder dan de bewoners vinden, al is goed te begrijpen dat mannen in witte pakken nooit helemaal zullen wennen.”

Waarom zijn de omwonenden niet geïnformeerd over het asbest dat verwijderd dient te worden?

“Op de eerste plaats draait het in de brief om de aankondiging dat er wellicht enige overlast valt te verwachten van de aanleg van het kunstgrasveld. Van de asbestverwijdering ondervinden de omwonenden geen overlast en daarom is die klus niet relevant voor de brief. Verder, zoals hierboven is aangegeven, is er geen reden om bezorgd te zijn over de volksgezondheid. De praktijk leert, dat mensen dat dikwijls toch zijn. En het is nog maar de vraag of in de bewonersbrief dergelijke – onnodige – zorgen kunnen worden weggenomen. Ik denk eerder het tegendeel.”

De omwonenden klagen ook over de huidige aan- en afrijdroute van de vrachtwagens die 1.000 kuub grond moeten verplaatsen. Momenteel gebeurt dit via de Lisserbroekerweg en moeten hiervoor drie haakse bochten genomen worden. De buurt vreest voor de veiligheid van de fietsers en de buurtkinderen en heeft een alternatieve route voorgesteld: middels een ponton over de sloot kan een verbinding gemaakt worden met de Lisserweg. Hierdoor hebben de omwonenden geen last van het vrachtverkeer en wordt ook de - volgens de omwonenden veel drukkere - Lisserbroekerweg vermeden. Is het mogelijk deze tijdelijke ontsluitingsweg voor het bouwverkeer alsnog te realiseren en te gebruiken?
“Bij het alternatief dat de bewoners voorstellen, komt heel wat meer kijken dan in je vraagstelling staat. Om te beginnen, ligt daar geen sloot maar een tocht die niet zo simpel kan worden overbrugd met een ponton, mede vanwege de hoogteverschillen. Dat zou dus een scheef bouwwerk worden met alle risico’s van dien voor het bouwverkeer. Allemaal gecompliceerd dus en bovendien erg duur. De kosten staan dan in geen enkele verhouding meer tot de relatief eenvoudige klus die moet worden geklaard: de aanleg van een kunstgrasveld. Dat is toch echt iets anders dan de bouw van een woonwijk. Verder zijn wij van mening dat de mate van overlast voor de bewoners beperkt is en van relatief korte duur en dat wij de bewoners dus niet ''overvragen''. Laten we ook vooral niet uit het oog verliezen dat het kunstgrasveld een regelrechte aanwinst is voor Kagia en dus voor grote delen van de Lisserbroekse gemeenschap. Om de bezorgdheid van de bewoners voor de verkeersveiligheid van fietsers en kinderen weg te nemen, schakelt de gemeente verkeersregelaars tijdens de drukste uren.”