Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 januari 2011

“Gooi geen oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt”

STREEK – De heer A. H. Meerburg, voorzitter van Stichting Bedrijfsleven Greenport Duin- en Bollenstreek, reageert op de ideeën van Timmer. “Wat hem voor ogen staat komt in hoge mate overeen met de doelstellingen die wij nastreven: herstructurering van de sectoren (innovatief, duurzaam, effectieve samenwerking, betere logistiek) en herinrichting van het gebied (een vitale economie in een vitaal landschap). Dat betekent nieuwe kansen en goede vooruitzichten voor moderne ondernemers en ondernemingen, en een mooier landschap door verrommelde gebieden op te ruimen en opnieuw in te richten.”

“Dat is, mede door onze inspanningen, planologisch in de regionale en provinciale structuurvisie vastgelegd. De mogelijkheden zijn er nu dus om de zo nodige herstructurering en herinrichting aan te pakken. Afgesproken is dat de Greenport Ontwikkelingsmaatschappij (GOM), waarvan alle gemeenten in de Duin- en bollenstreek aandeelhouder zijn, daarbij het voortouw heeft. De afzonderlijke leden van onze Stichting Bedrijfsleven Greenport Duin- en Bollenstreek (zoals Anthos, LTO, KAVB, veilingen) zijn druk bezig met ontwikkelingsplannen en projecten die door de GOM moeten worden uitgevoerd.”
Meerburg vervolgt: “Omdat het niet zeker is dat uitbreiding in de Haarlemmermeer tot stand zal komen (wij hopen overigens dat dat wel gebeurt), houden wij vast aan een minimum aantal hectaren eersteklas bollengrond in de eigen streek. Uit het rapport Nijkamp (2010) blijkt duidelijk dat kerngebieden zoals de Duin- en Bollenstreek, zo'n minimum aantal hectares nodig hebben om het totale cluster van economische activiteiten (zoals teelt, handel, veilingen, toerisme en onderzoek) in stand te houden. Wij gaan in de praktijk redelijk soepel met het aantal benodigde hectares om."
"De toekomst zal uitwijzen of er meer of minder behoefte aan goede bollengrond is, dan de nu vastgelegde 2625 ha. Maar bij voorbaat inleveren lijkt ons niet verstandig. Gooi geen oude schoenen weg voor je nieuwe hebt. Ook financiële compensatie is bespreekbaar, zoals in het geval van Keukenhof. Maar dan moet het bedrag wel in overeenstemming zijn met het areaal dat verloren gaat. En het geld moet gebruikt worden voor de uitvoering van herstructureringsprojecten en landschapsverbetering.”