Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 mei 2011

Betrokken Voorhouters vechten voor laatste stukje bos

VOORHOUT – Al meer dan 700 jaar is het Overbosch, een stuk bos van 2,5 hectare, een thuisbasis voor talrijke diersoorten. Het bos is een overblijfsel van een bosgebied dat zich in de middeleeuwen uitstrekte van Leiden tot Alkmaar, maar het voortbestaan wordt bedreigd door plannen van de Provincie om een rotonde aan te leggen bij de Nagelbrug. Een deel van het bos zou dan door die rotonde moeten verdwijnen, wat de levensvatbaarheid van dit natuurgebiedje ernstig zou aantasten. De Betrokken Voorhouters, een groep dorpsgenoten die strijden om hun plaats zo aantrekkelijk mogelijk te houden, komt op voor het Overbosch en haar bewoners. Zij planten op vrijdag 20 mei een boom om de politiek wakker te schudden.

Piet van der Hulst, voorzitter van de Betrokken Voorhouters, laat aan duidelijkheid niets te wensen over: “We hebben in Voorhout al zoveel aan groen moeten inleveren!!” Al jaren zijn de Betrokken Voorhouters met de gemeente Teylingen in gesprek om het Overbosch op te knappen en ‘een deel van haar oorspronkelijke luister terug te geven’. Door onder meer het aanleggen van wandelpaden, het versterken van het vogelgebied en het opzetten van themawandelingen moet het bos weer een aantrekkingskracht krijgen voor alle natuurminnende inwoners.

Als donderslag bij heldere hemel hing op 30 maart tijdens een wijkmarkt van de gemeente in café De Toog een tekening over de aanleg van een rotonde bij de Nagelbrug. Uit deze tekening kan worden afgelezen dat een (groot) deel van het bos moet verdwijnen om het asfalt aan te leggen. Hoewel zowel de gemeente Teylingen als de Provincie Zuid-Holland aangeven dat deze tekening slechts een ‘denkrichting’ is, trekken de Betrokken Voorhouters luid aan de bel.

Van der Hulst geeft aan waarom het noodzakelijk is dat de Betrokken Voorhouters nu al het belang van het behoud van het Overbosch kenbaar maken. `De rotondeplannen zijn de doodsteek voor het groene bos. Dat mag niet gebeuren, want we leven toch in Voor-hout?!” Ook de plaatselijke politiek roert zich inmiddels. Gemeenteraadslid Joost Peetoom (PvdA) heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college. “Als deze tekening bewaarheid zou worden, zou het park Overbosch een kwart kleiner worden. De turborotonde ziet er op de tekening wel uit als een kruising tussen een jachthoorn en een schuiftrompet, met drie(!!) bruggen over de Leidsevaart en een heen en weer slingerende fietstunnel om vanuit Voorhout richting Noordwijk te komen”, zo laat Peetoom weten. “Mijn indruk was dat dit de natte droom van een eerstejaars verkeerskundestudent is, die nog duidelijk het tentamen inpassen-in-de-omgeving moet halen. Het plan is blijkbaar wel ' rijp' genoeg om in de openbaarheid aan de Voorhouters te presenteren en dat baart me zorgen.”

Het zijn woorden naar het hart van de voorzitter van de Betrokken Voorhouters: “Als we nu niet reageren op deze ontwikkelingen is het straks te laat.” De Betrokken Voorhouters planten op vrijdag 20 mei (om 19.30 uur) een boom in het Overbosch. Ter plekke presenteert de groep ook haar plannen voor het verbeteren en behoud van het laatste stukje levensvatbaar bos van Voorhout.