Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 mei 2011

Milieutaken uitgeplaatst

LISSE – Als een van de laatste gemeenten in Nederland, gaat de gemeente de milieutaken uitbesteden. Vanaf 1 januari 2012 verzorgt de Milieudienst West-Holland (MDWH) het maken en handhaven van het milieubeleid. Een viertal medewerkers wordt hiervoor overgeplaatst naar de MDWH, zo liet wethouder Bas Brekelmans (VVD) dinsdag 26 april weten. De kosten voor het uitplaatsen van de milieutaken zullen echter jaarlijks 100.000 euro hoger zijn. Bovendien moet eenmalig 150.000 euro betaald worden door de gemeente om de overplaatsing van de ambtenaren te realiseren. ‘We willen een regisserende gemeente zijn.’

Blij was Brekelmans niet met deze extra kostenpost, maar hij zag geen beter alternatief. ‘Nu gaat het niet goed genoeg. We voldoen aan de minimale eisen waar een afdeling Milieutaken aan moet voldoen, maar we zijn kwetsbaar. Als we zelf een verbeteringstraject opstarten, zijn we net zoveel geld kwijt aan extra personeel en maatregelen.’ Bovendien gaat de rijksoverheid zogeheten ‘Omgevingsdiensten’ oprichten; onder die organisaties vallen dan de regionale milieudiensten. ‘Op dat moment wordt het toch einde verhaal voor al die milieuafdelingen en de MDWH zal dan in die Omgevingsdienst opgaan’, redeneerde Brekelmans. De Ondernemingsraad (OR) van de gemeente is bij het proces van de uitplaatsing betrokken geweest. Een eindoordeel over het collegevoorstel moet de OR nog geven.