Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 juni 2011

Kort kletsen over kanker

NOORDWIJK – De 49ste stamtafel stond dit keer in het teken van de actie ‘Samenloop voor Hoop’. Michel Rudolphie, algemeen directeur van de KWF Kankerbestrijding, mocht een praatje houden over ‘zijn’ organisatie en hij legde uit waar het ingezamelde geld naar toe ging. Dit was de eerste stamtafel waarbij er geen politieke discussies zouden plaatsvinden, zo waarschuwde initiator Hans van den Berg vooraf. De bijeenkomst werd door hem dan ook na een half uur gesloten.

Aangezien deze editie plaatsvond in de kantine van de topklasser V.V. Noordwijk, was er bijzonder veel achtergrondlawaai van enthousiast pratende bargangers. Ondanks een persoonlijk verzoek van Van den Berg om hiermee op te houden, werd het geluid amper minder. De animator van de avond was er zichtbaar niet blij mee.

Rudolphie hield echter een warm pleidooi voor steun in de strijd tegen kanker. ‘We willen niet alleen minder kankergevallen, maar we willen ook de ziekte onder controle krijgen én een hogere kwaliteit van leven realiseren.’ Door de vergrijzing zal het aantal kankergevallen sterk toenemen, terwijl het nu al een sterk om zich heen grijpende massamoordenaar is. ‘Per uur krijgen tien mensen te horen dat ze kanker hebben en in diezelfde tijd overlijden vijf mensen aan deze ziekte’, wist Rudolphie.

In de 62 jaar dat KWF Kankerbestrijding bestaat, zijn ontelbare benefietactiviteiten opgezet en dat leverde miljarden euro’s op. Het ingezamelde geld heeft ook resultaat opgeleverd, want in 1949 was de vijf-jaar overlevingskans nog 25%, terwijl dat percentage nu gestegen is naar gemiddeld 60%. Al hebben mensen met longkanker weinig hoop: tien jaar na constatering van de ziekte heeft slechts 9% van de patiënten kans om te overleven.

Van den Berg wilde weten hoeveel geld bij KWF aan de strijkstok blijft hangen: ‘Heel vaak komt een organisatie in opspraak doordat donatiegeld opgaat aan salarissen en zelfs beleggingen.’ Rudolphie kon deze zorgen wegnemen: ‘We hebben 100 miljoen euro aan inkomsten per jaar. Van elke euro gaat 83 cent naar wetenschappelijk onderzoek. De rest van het geld is bestemd voor sponsorwervingsacties en het inhuren van professionele mensen.’

De algemeen directeur hield een pleidooi richting de overheid: ‘Nu halen we miljarden op aan accijnzen van sigaretten. Benut dat geld voor kankeronderzoek in Nederland.’ Stamtafelaar Tine Hanegraaf deed een poging om toch een discussie uit te lokken: ‘Je leest over heel dure behandelingen van 25.000 euro, waarbij het leven voor slechts drie maanden gerekt wordt. Vindt u dat we dit geld met elkaar moeten opbrengen of moeten deze behandelingen na een bepaalde leeftijd niet meer uitgevoerd worden?’

Rudolphie liet zich niet uit de tent lokken. ‘De KWF neemt geen standpunt in over leeftijd; dat is aan de politiek. Persoonlijk vind ik dat iedereen toegang zou moeten hebben voor elke behandeling die beschikbaar is.’ Voordat nog meer mensen een duit in het zakje konden doen, sloot Van den Berg de bijeenkomst al na een half uur. Zonder twijfel wordt de 50ste stamtafel die op 1 oktober vanaf 15:00 uur in ’t Elfde Gebod plaatsvindt, een stuk interactiever.