Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 juni 2011

Legalisering zomerhuisjes

NOORDWIJK – De decennialange situatie dat zomerhuisjes illegaal bewoond werden, behoord binnenkort tot het verleden. Het college van burgemeester en wethouders heeft een inventarisatie laten maken van alle zomerhuisjes binnen de dorpsgrenzen. Deze 555 logiesverblijven worden de komende jaren onderzocht of ze ‘woonwaardig’ zijn. Wethouder Martijn Vroom (CDA) onthulde donderdag 26 mei zijn plannen.

Noordwijk heeft een heel sterke traditie van zomerhuisjes; het zijn vaak exclusieve kotjes in de achtertuin waar mensen zitten. Voorheen dienden deze stulpjes als achtervang voor de kinderen, maar tegenwoordig is deze woonlocatie ook vaak een extra inkomstenbron. Maar omdat het geen legale situatie is, komen de bewoners niet in aanmerking voor huursubsidie of toeslagen van de belastingdienst.

Vroom wil deze situatie tegengaan: ‘We willen niet als een sheriff zeggen dat de zomerhuisjes niet bewoond mogen worden, maar we willen de zomerhuisjes legaal maken. Dat moeten wel brandveilige en gezondheidsveilige woonplekken zijn.’ Alle 555 zomerhuisjeseigenaren zijn door de gemeente benaderd over de aanwezigheid van dit bouwsel.

De gemeente gaat het komende jaar 25 zomerhuisjes steekproefsgewijs controleren of ze bewoond zijn en in welke mate deze plekken voldoen aan de bouweisen. De gemeente gaat niet zover dat een woning wordt afgekeurd als bijvoorbeeld een trap een centimeter te smal is, aldus Vroom. ‘Jet moet het per situatie bekijken. We bekijken zaken als de luchtverversing, de aanwezigheid van drinkwater en toiletruimte en hoe sterk de muren zijn bij een brand.’

Voor de zomerhuisjeseigenaren en –bewoners heeft legalisatie wel als nadeel dat extra tarieven voor de afvalstoffenheffing en het afvoeren van rioolwater worden geheven. Vroom vindt dit niet meer dan normaal; hij is voorstander van het motto: ‘de gebruiker betaald’. Het is voorstelbaar dat niet iedereen staat te springen om enkele ambtenaren toe te laten tot het zomerhuisje om daar al dan geen onregelmatigheden te ontdekken. Vroom vindt niet dat er sprake is van inbreuk op de privacy: ‘Als gemeente mogen we op deze zaken controleren. We vragen de eigenaar mee te werken aan legalisatie. Als daar geen sprake van is, komt er een kruis achter dat adres te staan en wordt het bouwwerk later illegaal verklaard.’ Het is geen chantage, zo vindt de wethouder: ‘Formeel zijn de zomerhuisjes illegaal en wij willen het legaliseren in verband met het belang van die zomerhuisjes voor de woningmarkt. Maar je moet wel aan de normen voor veiligheid en volksgezondheid kunnen voldoen.’

Het is de wethouder bekend dat er ook in veel garages illegaal gewoond wordt, maar dat dit door de gemeente gedoogd wordt. Deze situatie laat de gemeente vooralsnog met rust: ‘We gaan eerst de zomerhuisjes aanpakken en wat de volgende stap is, weet ik nog niet.’ Het collegeplan voor de legalisatie van de zomerhuisjes wordt in de commissievergadering van woensdag 8 juni besproken.