Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 juli 2011

‘Laat ondernemers meebetalen aan extra groen’

LISSE – Enkele jaren geleden kwam er op verzoek van de ondernemers een ‘ondernemersfonds’ om activiteiten te betalen die moeten leiden tot de komst van meer toeristen en bezoekers. Dan mag een deel van die gereserveerde gelden ook gebruikt worden voor de opwaardering van de groenvoorzieningen in het dorp, zo vonden de oppositiepartijen PvdA, SGP/ChristenUnie en CDA tijdens de behandeling van de kadernota 2012 op donderdag 30 juni.

‘Dit college stelt al forse investeringen voor in een extra parkeerlaag voor het project Raadhuisplein en de uitbreiding en herinrichting van de verblijfspleinen. Dit zijn investeringen waar de centrumondernemers in belangrijke mate van meeprofiteren. Het is dan ook niet meer dan logisch dat deze ondernemers meebetalen aan de hanging baskets aan de lantaarnpalen en het plaatsen van gaasbakken die met bloemproducten zijn gevuld.’ Fractievoorzitter Dolf Kistemaker (PvdA) vond dat het tijd was voor de ondernemers om de portemonnee te trekken.

Het bleek vechten tegen de bierkaai en de coalitiepartijen. Fractievoorzitter Marianne Entrop (VVD) verdedigde de belangen van de ondernemers: ‘Gevarieerde groenvoorziening vinden wij heel belangrijk. Lisse heeft de ambitie om het centrum van de bloembollenstreek te zijn. 35.000 Euro lijkt enorm veel geld, maar we willen de bezoekers wel blijven houden. In andere gemeenten wordt veel tijd en energie gestopt aan gevarieerde groenvoorzieningen. Het ondernemersfonds is er voor ondernemers in het centrum. Zij willen activiteiten organiseren en dat kost veel geld. We vinden het niet terecht dat ze ook moeten meebetalen aan dit soort voorzieningen.’ Met deze opmerking drukte Entrop onbedoeld op een zwerende vinger, want al langer klagen ondernemers buiten het centrum dat hun jaarlijkse verplichte bijdrage hetzelfde is als water naar de zee dragen.

Tijdens de discussie deed fractievoorzitter Cees Verburg (D66) ook een duit in het zakje: ‘Ik vind het niet overtuigend dat er gewezen wordt naar de ondernemers. Het is niet houdbaar om hen voor het gehele dorp te laten bijdragen.’ Het amendement werd afgewezen.