Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 september 2011

Gezicht van Lisse neemt afscheid

LISSE – Hét gezicht van het gemeentehuis, Greet Rooijakkers – Van der Elst, verlaat na 25 jaar de balie; zij gaat genieten van de VUT. Welhaast iedere inwoner kent de 62-jarige vrouw, die elke bezoeker met een warme glimlach verwelkomt.

Rooijakkers staat niet graag zelf in de belangstelling, maar iemand die zich in totaal 42 jaar voor de samenleving heeft ingezet, kan daar eigenlijk niet meer onderuit. Daarom maakt ze van de nood een deugd. Ze begon haar werkzame carrière in 1969 als caissière bij het zwembad. Na zeventien jaar – met een periode van drie jaar moederschapverlof – nam ze plaats achter de balie van het gemeentehuis. Dat werk heeft ze ondertussen een kwart eeuw gedaan.

Ze heeft al die tijd genoten van haar werk: ‘Ik ben een mensenmens en geniet van het contact met alle bezoekers. Ook krijg ik een grote verscheidenheid aan vragen en problemen. Natuurlijk zijn er ook wel eens mensen boos op de organisatie, maar ik weet dat dit nooit persoonlijk bedoeld is. Door goed te luisteren en op een bepaald niveau mee te voelen, kan ik deze personen vaak op weg helpen.

Rooijakkers heeft de digitalisering van de gemeente volop meegemaakt en is ook al die 25 jaar meegegroeid door het volgen van cursussen. Is het werk nu leuker dan in 1986? ‘Het is compleet anders. Indertijd was het gemoedelijker, zowel onderling met de collega’s als richting de inwoners. Tegenwoordig is er veel meer regelgeving en als gevolg daarvan ook meer gemeentelijke medewerkers. Door die regels komen er ook meer mensen dan vroeger met vragen naar de balie.’ Ze bestrijdt dat haar werk behoort tot de categorie ‘uitstervend beroep’: ‘Mensen willen niet alles regelen via internet; ze willen liever een gezicht zien.’

Plannen om alle vrije tijd door te komen heeft Rooijakkers volop: wandelen met de hond, fietsen, lezen en golfen staan allemaal op de wenslijst. ‘Al ga ik de onverwachte en spontane ervaringen met mijn collega’s en het publiek wel missen.’ Dinsdag 27 september geniet Rooijakkers van haar laatste werkdag en op woensdag 5 oktober viert ze haar afscheidsreceptie in het gemeentehuis. De mensen die haar na aan het hart staan, hebben al een uitnodiging hiervoor gekregen. Rooijakkers besluit: ‘Vanwege mijn persoonlijke ervaring met borstkanker heb ik besloten om de stichting A Sister’s Hope een steuntje in de rug te geven. Dit is een groep vrouwen die door middel van een tweedaagse wandeling van 60 kilometer geld inzamelen voor borstkankeronderzoek. Natuurlijk is het fijn om een bloemetje te krijgen, maar een kleine financiële bijdrage voor A Sister’s Hope waardeer ik net zoveel!’