Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 september 2011

Wmo op de schop

STREEK – Het samenwerkingstraject van de gemeenten Hillegom, Noordwijkerhout, Lisse en Teylingen om te komen tot een Wmo-beleidsplan 2012 – 2015, verloopt op z’n zachtst gezegd niet soepel. Nog voordat een definitieve nota is opgesteld, laat het gemeentebestuur van Hillegom weten zelfstandig verder te gaan met dit traject. Ook Lisse ziet de huidige Keuzenota van de drie resterende gemeenten als een ‘eerste trap van een tweetrapsraket’, zo liet wethouder Adri de Roon (D66) op dinsdag 23 augustus weten.

De Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) gaat de komende jaren drastisch veranderen en dat heeft gevolgen voor de gebruikers. De gemeenten willen hierop inspelen en hebben vier scenario’s uitgedacht: Het ‘0-scenario’, waarbij het huidige beleid onveranderd wordt doorgezet, is geen optie. Dat geldt ook voor het ‘Kaasschaafscenario’, waarbij bezuinigingen worden doorgevoerd door bestaande voorzieningen te verschralen. Ook het ‘Kantelscenario’ krijgt de handen niet op elkaar, maar in plaats daarvan kiezen de gemeenten voor het ‘Kantel- en verbreedscenario’.

Volgens dit principe vindt een verschuiving plaats van aanbod- naar vraagsturing en worden clienten geholpen bij het zlef vinden van oplossingen voor hun beperking. Daarnaast moeten ze ondersteuning zoeken binnen hun eigen netwerk. De gemeente wil daarbij helpen met een ‘integraal en hoogwaardig ondersteuningsaanbod’. De gemeente Hillegom vond deze keuzenota een ‘hoog abstractieniveau’ hebben en gaat zelfstandig verder om ‘met meer inhoudelijk concreet geformuleerde keuzes aan de slag te gaan’.

Ook De Roon vindt dat het einddoel nog niet bereikt is: ‘Deze keuzenota is abstract omschreven. Wat het concreet inhoudt, moet nog uitgewerkt worden. Ik wil nadrukkelijk meer keuzemogelijkheden realiseren. We kijken hoe we het keukentafelgesprek (intakegesprek bij iemand thuis, JD) in de toekomst op verschillende manieren kunnen laten plaatsvinden.’

Doel van de Wmo nieuwe stijl is dat het beroep op de individuele voorzieningen zal afnemen. ‘Als wij daar niets aan doen, is het niet meer te betalen’, aldus De Roon. ‘Mensen hebben niet meer het recht op een scootmobiel of hulp in de huishouding; we bekijken of het noodzakelijk is. Eerst gaan we kijken wat de mensen zelf, hun gezinsgenoten en hun sociale omgeving kunnen doen.’ Concrete voorstellen worden nog uitgewerkt en de gemeenteraden buigen zich in december over de eindresultaten.