Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 oktober 2011

CROS overleg op springen

STREEK – Is er nog toekomst van het bewonersoverleg CROS (Commissie Regionaal Overleg Schiphol)? Volgens wethouder Bas Brekelmans (VVD) zit het overlegorgaan ‘in een serieuze dip’. Matt Poelmans, CROS-bewonersvertegenwoordiger voor Oegstgeest laat zelfs weten dat het ‘Schiphol-overleg op springen staat’.

Poelmans stelt: ‘Afgelopen maanden heeft een evaluatie plaatsgevonden van het functioneren van CROS, het overlegplatform van overheden, bewoners en luchtvaartsector over de ontwikkeling van Schiphol. Aanleiding daarvoor was het ontstaan van de zogeheten Tafel van Alders, waar door dezelfde partijen wordt onderhandeld over de toekomst van Schiphol. Deze Alderstafel was in 2008 door de minister in het leven geroepen om hem te adviseren over onderwerpen waar de CROS niet uitkwam. Zo is er een advies uitgebracht over een ander (preferentieel) baangebruik en een nieuw normen- en handhavingsstelsel. Maar anders dan verwacht is daarna de uitvoering niet naar het reguliere overleg teruggebracht. Uit de evaluatie blijkt niet dat dit ook gaat gebeuren. Volgens velen ondermijnt dat het voortbestaan van CROS.’

Hij zou het jammer vinden: ‘Het "onmogelijke" vraagstuk (groei van de luchtvaart zonder toename geluidshinder) moeten we niet aan de sector overlaten. Het valt te hopen dat er snel zekerheid komt over voortzetting van de enige wettelijke en democratische overlegstructuur.’ Op 29 september vond er een CROS-vergadering plaats, waarbij bekend werd dat staatssecretaris Atsma heeft gevraagd dat het CROS en de heer Alders gezamenlijk advies uitbrengen over hoe het toekomstige overleg over Schiphol eruit moet komen te zien.’

De CROS heeft daarmee op 29 september ingestemd, op voorwaarde dat er eind van dit jaar duidelijkheid komt en dat de Alderstafel eindig is. Naar dat eerste wordt gestreefd, het tweede wil het ministerie echter niet toezeggen. In een reactie laat Brekelmans weten: ‘Ik denk niet dat het CROS op springen staat, dan was dat denk ik al gebeurd de afgelopen weken. Maar wel is er sprake van een serieuze dip. Ik zou me zelfs kunnen voorstellen dat wij in ons cluster ons ook de vraag stellen of we lid moeten blijven als de Alderstafel nog heel lang of - erger nog - voor onbepaalde tijd aanblijft. Ik schat in dat dan ook nog meer gemeenten gaan afhaken en dan kan het dus inderdaad zomaar afgelopen zijn met de Cros.