Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 oktober 2011

Lift in Kasteel Keukenhof

LISSE – Kasteel Keukenhof mag een hydraulische lift plaatsen in het torentje van het gebouw. De leden van de Monumentencommissie gingen hier donderdag 6 oktober mee akkoord. Architect Wevers presenteerde samen met Ignus Maas de plannen voor deze lift.

De hydraulische lift komt in het torentje: dat is een loze ruimte en op deze manier wordt het monument het minst aangetast, aldus de aanvragers. De lift wordt op maat gemaakt, om degenen die slecht ter been zijn de toegang tot het kasteel te verlenen. De commissie had begrip voor dit standpunt, maar de leden vonden wel dat het plan enkele aanpassingen behoefde. Zo stonden de commissieleden erop dat één deel van de oude houten vloer, dat niet per sé weg hoeft, ook bewaard blijft. Ook wilde de commissie graag een raampje in de lift, om de lift wat gebruikersvriendelijker te maken. Via het raampje kan tijdens de weg naar boven ook door het raam in het torentje gekeken worden. In de ronding van het torentje zit een historische ringbalk, die op verzoek van de commissie bewaard zal blijven. De oorspronkelijke deur van het torentje, die toegang biedt tot de lift, blijft behouden. De commissie oordeelde dat met het op deze manier uitvoeren van de plannen het monument zo min mogelijk wordt aangetast.