Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 oktober 2011

Onderzoek gooit bouwplannen overhoop

NOORDWIJK – De bouwplannen voor Noordwijk Zeewaardig moeten wellicht compleet anders worden. Uit een woningmarktonderzoek van het bedrijf Quintis blijkt dat de behoeften van woningzoekenden anders is, dan de plannen die gemaakt zijn voor de nieuwbouwprojecten in Noordwijk aan Zee. Wethouder Leendert de Lange (VVD/JES) liet zich niet al te zeer uit over de details, maar de discussie over dit onderwerp werd donderdag 6 oktober in een besloten zitting voortgezet. En dat zegt genoeg.

Tijdens de vergadering van de commissie Wonen, Werken en Toerisme (WWT) presenteerde Sander Rijt, projectleider van Quintis, de uitkomsten van het onderzoek. Hij liet weten dat dit dorp een ‘eengezinskoopwoningenmarkt’ is. ‘De prijzen hier zijn hoger dan gemiddeld en dat geeft ook direct een dilemma aan waar Noordwijk de komende jaren voor staan. Het is geen kleine opgave waar u voor staat.’

De groei van de woningbehoefte (momenteel 90 nieuwe woningen per jaar) neemt vanaf 2015 gestaag af, al blijft de woningbehoefte in dit dorp wel aanwezig. Maar door de vergrijzing moet de gemeente inspelen op de woningbehoeften van de ouderen. Rijt: ‘Opvallend is dat de vraag veel groter is dan het aanbod in de koopsector van onder 250.000 euro. Dat is het dilemma van de Noordwijkse woningmarkt. Als je puur kijkt naar de woningbehoefte, zou je woningen moeten verschuiven naar de typen van onder de 250.000 euro.’ Er is ook meer vraag naar koopwoningen in de ‘gestapelde sector’ en dit geldt eveneens voor de wat goedkopere en minder dure gestapelde huurwoningen.

Rijt waarschuwde: ‘Op dit moment worden woningen in Noordwijk echt niet verkocht, maar blijf bouwen, want over zeven jaar is er weer een grote behoefte aan woningen. Met name voor goedkopere woningen, maar een wat gedifferentieerder woningbouwprogramma is ook goed. Je wilt ook niet wijken met alleen maar goedkopere woningen hebben.’ Hij adviseerde de gemeente om samen met de Noordwijkse Woningstichting (NWS) te zorgen voor goede en betaalbare passende huur- en koopwoningen.’ Desgevraagd liet directeur Elkema van de NWS weten hier wel oren naar te hebben en zei dat zijn organisatie ‘primaire’ woningen wil realiseren voor mensen die minder dan 33.000 euro verdienen en secundaire woningen voor gezinnen met een inkomen tussen 33.000 euro en 45.000 euro.

Commissielid Guttlich (Progressieve Combinatie) legde de vinger op de zere plek: ‘Kijk naar onze bouwopgaaf en pas het aan. Het is lastig om woningen van 250.000 euro te realiseren, misschien moeten we dan naar huurwoningen kijken. We hebben achterhaalde ambities om honderden appartementen te realiseren. Laten we ons daarop beraden; want we moeten ons afvragen of we die appartementen wel kwijtraken, ook kijkend naar wat in de regio op de kaart staat.’ Commissielid Van Bockhove was het hier mee eens: ‘Moeten we niet razendsnel heel andere dingen gaan bedenken? Volgens dit onderzoek bouwen we woningen waar geen vraag naar is.’

Wethouder Leendert de Lange (VVD/JES) reageerde: ‘We staan voor een waanzinnige opgave en ik heb niet direct allerlei briljante oplossingen. Het is goed om hier in gezamenlijkheid over te denken, want een aantal punten vraagt om bijsturing. Als college zeggen we tegen een aantal ontwikkelaars om voor hun plannen ook grondgebonden woningen toe te voegen. Op Zee zullen dat wat duurdere grondgebonden woningen zijn.’ Ook zag de wethouder op een ander gebied mogelijkheden: ‘In het woningbouwprogramma Offem-Zuid moeten we satellietvestigingen van verzorgingstehuizen gaan realiseren. Als je mensen de mogelijkheid geeft met huur op maat, willen ze met hun eigen huur naar heel aantrekkelijke woningen gaan.’ Nadat de wethouder liet weten in december met een uitgewerkt voorstel aangaande de woningmarkt te komen, werd de commissievergadering in beslotenheid voortgezet.