Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 oktober 2011

Turen naar andere werelden

NOORDWIJK – Enkele kinderen van de Noordwijkse School met een bijzondere interesse voor astronomie kregen donderdagavond 6 oktober privé-les van Marco Beijersbergen, professor in de Ruimtevaartinstrumentatie. Hij toonde zijn eigen Celestrontelescoop en vertelde over de magie van het kijken naar sterren, planeten en melkwegstelsels.

De kinderen werden overladen met leuke wetenswaardigheden: ‘Een mooie droge winteravond is het beste moment om naar de sterren te kijken. Er zit namelijk tien kilometer lucht waar je doorheen moet kijken. De dichtstbijzijnde ster is zes lichtjaren van hier en we schatten dat in het heelal duizend miljard sterren zijn. Momenteel is het heelal zo groot dat het vijftig miljard jaar duurt om met de snelheid van het licht van de ene kant naar de andere kant te gaan. Maar tegen de tijd dat je dat punt hebt bereikt, is het heelal ook weer verder uitgedijd. En wat er achter het eind van het universum zit, weet ik ook niet.’

Zijn toehoorders waren een en al aandacht en ook hier bleek dat kinderen meer vragen kunnen stellen dan dat een wijze man kan beantwoorden. Het hoogtepunt van de avond was het moment dat de kinderen door de telescoop mochten kijken. Er ging geen wereld voor hun open, maar een compleet heelal.