Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 oktober 2011

WNW / Liberaal Noordwijk roept op tot politieke spreekvrijheid

NOORDWIJK – Tijdens commissievergaderingen worden onderwerpen besproken die mogelijk in de gemeenteraad terugkomen. Als alles al bediscussieerd is en iedereen het eens is over het collegevoorstel, gaat het onderwerp als ‘hamerstuk’ naar de gemeenteraad, waar het vervolgens door de voorzitter zonder nadere discussie als goedgekeurd voorstel afhamert.

Een collegevoorstel kan echter ook als bespreekstuk naar de gemeenteraadsvergadering gaan; in dat geval moeten minimaal twee politieke partijen aangeven dat ze het onderwerp als bespreekstuk willen behandelen. Deze regeling krijgt steeds meer kritiek te verduren, zo bleek tijdens de vergadering van de Commissie voor Veiligheid, Bereikbaarheid, Openbare Ruimte (VBO) & Algemeen Bestuur, Openbare Orde, Raadsaangelegenheden (AOR).

Onderwerp van discussie was of het college van burgemeester en wethouders 30.000 euro mocht reserveren om een onderzoek in te stellen naar het parkeerbeleid. Commissielid Van Schouwenburg liet weten dit niet als hamerstuk door te laten gaan, maar dat hij hierover tijdens de gemeenteraad wilde discussiëren. Nadat wethouder Martijn Vroom (CDA) erop had aangedrongen dat het stuk toch beter een hamerstuk zou worden, kreeg Van Schouwenburg van medecommissieleden te horen dat hij alleen stond in zijn wens en dat het een hamerstuk zou worden. Dit wekte de ergernis van commissielid Van Bockhoven (WNW/Liberaal Noordwijk), die furieus stelde: ‘Als er een partij is die een punt wil maken in de gemeenteraad; waarom zou dat dan niet mogen? Wij steunen daarom het verzoek van Van Bockhoven en willen dit ook graag als bespreekpunt in de gemeenteraad behandelen. Een politieke partij wil nog wat over dit onderwerp zeggen. Geef ze die mogelijkheid ook!’