Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 februari 2014

Blij met bedrijventerrein Schoterhoek II

JOEP DERKSEN
LIEMEER > Een meerderheid van de politieke  partijen lijkt voorstander te zijn van de komst van het nieuwe bedrijventerrein Schoterhoek II. Dit bleek tijdens de behandeling van het raadsvoorstel ‘Stedenbouwkundig plan Schoterhoek II’.
Het college van burgemeester en wethouders had de politici geïnformeerd dat er veel belangstelling was van ondernemers om nieuwe gebouwen te realiseren op het bedrijventerrein. In totaal zouden al zo’n twintig ondernemers het terrein willen vullen en hiermee zou al ruim 85% van het terrein afgedekt zijn. Wethouder Trudy Veninga moest tot haar spijt echter constateren, dat één  ondernemer, in ieder geval voor de komende tijd, zich had teruggetrokken. En het gaat juist om het bedrijf dat relatief gezien het grootste oppervlak in zou nemen. Daarmee daalde het pecentage ‘ruimtebeslag’ naar een schamele 52%.
Veninga: ‘Het ruimtebeslag, waar op dit moment vraag naar is, is gedaald naar 36.000 m2. Dat is jammer. We zien door de jaren heen, dat bedrijven zich aan- en afmelden. De terugtrekking van dit bedrijf hoeft niet definitief te zijn, zo is ons verwoord.’ Volgens een onderzoek uit 2008 is er behoefte aan 35 hectare bedrijventerrein. Maar sinds die tijd is er op economisch gebied nogal wat gebeurt. De raadsleden wilden daarom weten in hoeverre de resultaten uit dat onderzoek nog geldig waren. De wethouder liet weten dat al die jaren serieuze gesprekken zijn gevoerd met serieus geïnteresseerde ondernemers. ‘Dit is een uitstekend startmoment. Als alles meezit, wordt de eerste kavel in 2015 uitgegeven. Van zes bedrijven, met een totaal ruimtebeslag van 30.000 hectare, verwacht ik dat de verkoop doorgaat. Maar liefst elf van de 19  geïnteresseerde ondernemingen komen uit de oude gemeente Liemeer.’ Voor de duurzaamheidsfactor moeten er ‘groenzones’ komen aan de randen van het terrein en ook zijn er plannen voor de realisatie van een ‘warmtekoude opslag’.
Een nieuw bedrijventerrein is sowieso nodig, aldus Veninga. Op dit moment is nog maar 2,3 hectare aan bedrijventerreinen beschikbaar en het bedrijfsleven staat te springen om in ieder geval 3,6 hectare.
Raadslid Kees Hagenaars (PN) was positief: ‘We juichen het toe dat ondernemers willen ondernemen en kunnen zorgen voor meer werkgelegenheid. We waren blij verrast over zaken als revitalisering en het toevoegen van de groenzones. Het is heel mooi dat de maximale hoogtes beperkt wworden tot veertien meter. We willen wel garanties dat deze hoogtes niet worden aangepast.’
Ook VVD en SGP/ChistenUnie waren positief. ‘Dit voorstel voldoet aan de vraag van de ondernemers’, aldus Elias van Belzen (SGP/ChristenUnie).  Leen Mur (OLN) en het CDA steunden deze coalitiepartijen in hun mening. De enige fractie die openlijk negatief was, bleek D66 te zijn. Martin Hoekstra stelde: ‘Dit is een potentiële luchtbel. Het is het laatste stukje bedrijventerrein dat we kunnen ontwikkelen. Je kunt beter vijf jaar wachten om zeker te weten dat hier behoefte aan is. Er staan 210 hectare aan bedrijven leeg in het Groene Hart: al 700 panden staan in de aanbieding in een cirkel van tien kilometer rond Alphen aan den Rijn.’ Van Belzen wees Hoekstra er echter op, dat appels niet met peren vergeleken moeten worden. ‘In de regio staan met name kantoorpanden leeg en de bedrijven die op Schoterhoek II komen zijn heel wat anders dan kantoorpanden.’