Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 februari 2014

Maatschappelijk werk krijgt eigen ruimte in bibliotheek

TER AAR > De verbouwing van de bibliotheek mag doorgaan. De gemeenteraad stemt later deze maand in met een investering van 48.000 euro, zodat het Algemeen Maatschappelijk Werk haar taken daar kan uitvoeren.
Voor Nieuwkoopse begrippen duurde de behandeling van dit onderwerp relatief kort; slechts een stief uurtje. Kritische opmerkingen waren er genoeg van de raadsleden. Zo stelde Herbert den Hertog (SGP/ChristenUnie): ‘Houd de kosten goed in de gaten’ en vond Janine Wahl (SBN): ’48.000 euro is een hoop geld, als dat deel van het pand tien uur per week bezet wwordt. Waarom kan geen gebruik gemaakt worden van het Centrum voor Jeugd en Gezin? Of ga tijdelijk verhuizen naar Nieuwveen, als het niet anders kan.’
Joke van Boxtel (PN) maakte zich zorgen: ‘Kan iedereen van maatschappelijk werk marcheren door de bibliotheek?’ Leen Mur (OLN) stelde voor om het maatschappelijk werk, zoals Kwadraad en ActiVite onder te brengen in het oude gemeentehuis in Ter Aar. De MPN en het CDA waren voorstander van het collegevoorstel. Jamiel Arens (CDA): ‘We proberen de kern te behouden zoals het is. Mensen hoeven hierdoor niet enorm ver te rijden. Het is fijn als voorzieningen in de kern behouden kunnen blijven en dat samenwerking tussen verschillende instanties ontstaat.’
Burgemeester Frans Buijserd liet weten dat de investering in het bibliotheekgebouw noodzakelijk is. ‘ActiVite is gebouwen aan her verkopen en voor het maatschappelijk werk moet een andere, fatsoenlijke plek gevonden worden. Ik hoor fantastische gedachten, maar daar komt niets van terecht. Veel mensen hebben er geen idee van, wat het maatschappelijk werk allemaal voor ruimtes gebruikt. Je moet ze niet ergens achteraf in een hok gaan stoppen. We proberen synergie-effecten te krijgen door maatschappelijk werk, het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin, JD) en de bibliotheekfunctie met elkaar te combineren.  Het is belangrijk dat het CJG en het maatschappelijk werk elkaar makkelijk kunnen opzoeken en in één gebouw zitten. De bibliotheek gaat ook anders werken en de vertegenwoordigers van de bibliotheek hebben er geen bezwaar tegen dat straks mensen in en uit gaan. Door een andere inzet van vrijwilligers willen we de openingsuren van de bibliotheek uitbreiden en zo meer afstemmen op de openingsuren van het maatschappelijk werk en het CJG. Er kan best iets heel aardigs uit groeien.’ En met dit betoog was het pleit beslecht. De gemeenteraadsleden waren overtuigd door de burgemeester en de investering van 48.000 euro wordt later deze maand afgehamerd.