Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 februari 2014

Overlast Bollenstreek kan meevallen

JOEP DERKSEN
NOORDWIJKERHOUT – De Nucleair Security Summit  (NSS) zal zeker voor verkeersoverlast zorgen. Met name voor de leveranciers van goederen, die verplicht zijn om op bepaalde tijden de producten bij hun klanten af te zetten. Zo’n 200 ondernemers werden maandag 10 februari geïnformeerd over de hoeveelheid verkeersoverlast die hen te wachten staat.
Voor het grootste deel van de Bollenstreek kan de overlast echter meevallen, omdat de internationale VIP’s die tussen 23 en 26 maart verblijven in Huis ter Duin en Hotels van Oranje via de N206 van en naar Den Haag gereden worden. En als de verschillende stoeten met ‘VIP-voitures’ en politiebegeleiding op weg zijn, dan moet het overige verkeer wijken. Het zijn vooral de Katwijkers die hiervan de gevolgen ondervinden en deels  de Noordwijkers. Maar zij kunnen deze dagen aan hun dorp ontsnappen via de N444, N450 of de N206 in de richting van Hillegom.
De NSS is ter voorkoming van het nucleair terrorisme en het tegengaan van nucleaire smokkel. Dan komen leiders van 53 landen, 5.000 delegatieleden en 3.000 journalisten naar ons land. In een straal van 600 kilometer rondom Den Haag zijn 8.000 hotelbedden bij 60 hotels afgeboekt. In de periode van 23 tot 26 maart wordt op bepaalde tijdstippen de hele Randstad stilgelegd, met name waar het gaat om de A44, N44 en de daaraan gelegen gelijkwaardige kruisingen. De onderdoorgangen, zoals bij de Voorhoutse Akzo, blijven wel open, met uitzondering van intervals van vijftien minuten; wanneer een ‘high risk’ VIP-stoet zich over de A44 spoedt, worden die onderdoorgangen even afgesloten, zodat er geen gevaarlijke zaken zoals bombusjes de VIP’s bedreigen. De opritten naar de A44, richting Den Haag, gaan overigens wel dicht.
De VIP-gasten komen in Nederland aan op zondag 23 en  maandag 24 maart. De NSS begint om 13:30 uur, waarna de regeringsleiders verwacht worden bij een receptie en diner met de koning en koningin. Op dinsdag begint de NSS weer om 09:00 uur ’s ochtends. Hierdoor is voor de Bollenstreek de grootste verkeersoverlast te verwachten op de maandagochtend en het begin van de middag tot 13:00 uur. Wel wordt geprobeerd om het aantal wegafzettingen te voorkomen tijdens de ochtendspits. Ook wordt de N206 in het gebied vanaf de beide hotels tot de A44 op de dinsdagochtend tot 09:00 uur afgesloten. Al blijft er op bepaalde stukken wel verkeer mogelijk voor het verkeer dat vanaf het transferium rijdt en richting Hillegom gaat. De laatste wereldleiders verlaten Noordwijk weer op woensdag 26 maart en behoort  alle overlast tot het verleden.
Pieter van der Veen, Projectleider Rijkswaterstaat over afsluiting hoofdroutes, concludeerde dan ook: ‘We kunnen het niet leuker maken, maar wel duidelijker. De A44 is vanaf het knooppunt Burgerveen in zuidelijke richting gedurende bepaalde periodes dicht. Ook in Noordwijk vinden afsluitingen op de N206 plaats.’ Hij adviseert de mensen niet in de richting van Den Haag te gaan, en als het moet, om dat dan met de trein te doen.
Langs de hele N206 geldt een parkeerverbod, informeert Gert van der Geer, hoofd mobiliteit van politie Den Haag. In Noordwijk wordt de gehele Rudolph Tappenbeckweg gedurende vier dagen afgesloten. De route via de Oude Zeeweg wordt zo lang mogelijk open gehouden, tot vlak voor het moment dat de VIP’s van de hotels naar de NSS worden gereden. Voetgangers en fietsers worden zo veel mogelijk ongemoeid gelaten. ‘De N206 krijgt hinder, maar wordt niet continue afgesloten’, aldus Van der Geer. www.vananaarbeter.nl.