Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 april 2014

Dijk in Duin verdachte voor wateroverlast

JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – Het  project Dijk in Duin, dat er voor moet zorgen dat Noordwijk veilig is voor de Noordzee, zorgt mogelijk voor veel wateroverlast. Sinds de voltooiing van dit project, worden namelijk alsmaar meer ondernemers en particulieren geconfronteerd met volgelopen kelders. De  aanleg van Dijk in Duin heeft mogelijk geleid tot een verhoging van de grondwaterdruk.
De eerste klachten over wateroverlast kwamen van de eigenaren en bewoners op de aansluiting Hoofdstraat-Parallelboulevard. Maar inmiddels heeft de grondwateroverlast zich verspreid naar het oosten tot de aansluiting Huis ter Duinstraat. Maar ook komen er klachten vanuit het Wantveld. De ondernemers hebben de noodklok geluid en de gemeente heeft actie ondernomen. Externe deskundigen zijn ingehuurd om de oorzaak van de wateroverlast te onderzoeken. Er zijn veertien mogelijjke oorzaken, zo blijkt.
Leon van Reisen, bestuurslid NOV, laat weten dat zijn organisatie al zo’n dertig klachten heeft ontvangen over grondwateroverlast. ‘Ik ben aan tafel geschoven om namens de gedupeerde ondernemers samen met de gemeente en de onderzoekbureaus te kijken, dat het onderzoek goed plaats vindt, dat alle oorzaken wel degelijk onderzocht worden en dat adequate oplossingen gegeven worden.
Eén ding is wel duidelijk; de wateroverlast wordt veroorzaakt door het stijgende grondwater. Het Dijk in Duin project is hiervoor dus één van de mogelijke oorzaken, maar de beschuldigende vinger wordt ook gewezen naar ‘infiltratie’; het gescheiden afvoeren van het hemelwater en het rioolwater. Van Reisen: ‘Het Dijk in Duin kan zorgen voor verhoogd grondwaterdruk, waardoor het grondwater stijgt. Maar ik denk dat het een samenloop van omstandigheden is geweest. Er was ook de infiltratie van het regenwater, het natte najaar en er zijn vrij veel asfaltwegen aangelegd, waar vroeger klinkers lagen.’
In november zijn zestien peilbuizen geplaatst om de gemeente inzicht te geven in het gedrag van grondwater. Drie buizen zijn hier inmiddels bij geplaatst en elk uur wordt gemeten wat de grondwaterstand doet. Het stijgende grondwater is nog nooit voorgekomen in Noordwijk, dus het is logisch dat het Dijk in Duin project de hoofdverdachte is. Immers, dat project is vijf jaar geleden voltooid. Van Reisen: ‘Onder ons zit een kleilaag en daaronder zit een grondwaterbel. Die bel kan beïnvloed worden door Dijk in Duin, maar ook door iets anders, zoals langdurige regenval.’
Zodra duidelijk is, wat de precieze oorzaak is voor de grondwateroverlast, moet ook aan oplossingen gedacht worden. Het NOV-bestuurslid denkt dan aan een andere constructie van Dijk in Duin. De getroffen ondernemers zitten inmiddels met de wateroverlast, maar de gemeente heeft toegezegd dat zij de ondernemers zal helpen in het vergoed  krijgen van de financiële kosten. Die claim moet waterdicht worden opgesteld.’
Van Reisen: ‘Het is jammer dat er zoveel tijd over gaat. Half mei wordt pas de oorzaak en mogelijke oplossingen bekend. Dan duurt deze  wateroverlast al een half jaar. We  hebben gevraagd om een stroppenpot van de gemeente met een reservering van een bepaald bedrag, waar ondernemers die op het punt staan om om te vallen, gebruik van zouden kkunnen maken. Bijvoorbeeld voor het plaatsen van een pomp. Hiervoor gaat groen licht komen door het college en de raad.’ De totale omvang van de schade is nog niet bekend.