Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 april 2014

Politieke onderhandelingen in de openbaarheid

JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – De grote winnaar van de verkiezingen, Puur Noordwijk, heeft het voortouw genomen om de voortgang van de onderhandelingen zoveel mogelijk in de openbaarheid te doen. Daarom vond donderdag 3 april een informatiebijeenkomst plaats, waar de voltallige pers bij aanwezig was. De gemeenteraadsleden van VVD, CDA en Noordwijk Zelfstandig vonden het minder boeiend; zij kwamen niet opdagen.
Hak van Nes heeft namens Puur Noordwijk gesprekken gevoerd met alle politieke partijen. Hieruit kwam naar voren, dat alle partijen toe willen treden tot de coalitie. Op basis van deze gesprekken is een lijst met onderwerpen opgesteld, waarover de partijen overeenstemming met elkaar moeten krijgen. Tenminste, zodat de kans op een succesvolle en vier jaar durende coalitie, zo groot mogelijk is. Het gaat hierbij om zaken als: bestuurlijk integriteit, 30% sociale woningbouw, Bronsgeest en de zelfstandigheid van Noordwijk. Maar ook zaken als economie, de drie decentralisaties (3D) en de bewonerscultuur komen dan aan de orde.
Op maandag 7 en dinsdag 8 april kwamen vertegenwoordigers van de verschillene politieke partijen wer bij elkaar voor de eerste ‘formele besprekingen’. Naar aanleiding van die besprekingen wordt vóór 15 april duidelijk, met welke (waarschijnlijk) twee partijen Puur Noordwijk de onderhandelingen wil voortzetten om te komen tot een stabiele coalitie.
Tijdens de bijeenkomst op 3 april liet Gerben van Duin weten: ‘De gesprekken hebben het gevoel opgeleverd dat alle partijen de bestuurlijke verantwoordelijkheid willen dragen. We bekijken met welke partij we op thema’s een college gaan vormen. We willen de Noordwijker laten meekijken hoe het formatieproces gaat lopen. Natuurlijk vinden de partijen elkaar niet op alle terreinen, daarom zal het ook zoeken zijn naar de grootste gemene deler. Deze bijeenkomst is het begin van een discussie.’