Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 april 2014

Onderhandelingen coalitie mislukken

JOEP DERKSEN
OEGSTGEEST – De grootste winnaar van de verkiezingen heeft de formatiepogingen verloren. D66 zette hoog in tijdens de onderhandelingen om te komen tot een nieuwe coalitie, maar werd dit weekend buiten spel gezet. De VVD heeft Jan Willem Kradolfer verzocht om de nieuwe informateur te worden.
Tot zaterdag 12 april bekeken D66, VVD en CDA of zij samen het dorp konden besturen. D66 stond er op, dat de formatie-onderhandelingen in de openbaarheid zouden worden gehouden. Voor de democratie was dit een goede zaak, want zo konden alle inwoners meeluisteren en weten hoe de partijen hun standpunten en meningsverschillen met elkaar uitwisselden. Fractievoorzitter Boris Kocken (D66) zette tijdens de eerste formatieronde vorige week al direct de toon. Niet alleen liet hij duidelijk weten dat zijn partij kiest voor ‘samenwerking met de Leidse regio’. Ook wilde hij dat de overige twee coalitiepartijen dit standpunt onderschreven.
Een andere harde voorwaarde om te komen tot een nieuwe coalitie was de eis, dat ‘wethouders die voor 2013 actief waren in Oegstgeest’ niet meer zouden terugkomen in een nieuw college. Het lijkt er nu op, dat dit standpunt de politieke ondergang is geworden voor D66. Namens de VVD onderhandelde namelijk ook Wendelien Tönjann, die al heeft laten weten graag nog een periode door te gaan als wethouder.
Afgelopen zaterdag barstte de bom en na afloop van de tweede onderhandelingsronde bleek, dat het niet zou lukken om een coalitie te vormen met D66, VVD en CDA. Vervolgens heeft de VVD aan Kradolfer gevraagd om de rol als informateur op zich te nemen. Dat betekent direct het einde van de openbaarheid van de onderhandelingen. Voor de bevolking dreigt nu weer een periode te komen, waarin de uitkomst van de coalitiegesprekken zich gaat afspelen in de donkere krochten van de achterkamertjes.
Ook zouden de woorden van fractievoorzitter Eelke van den Ouweelen, die hij op 12 april sprak, wel eens een voorspellende waarde kunnen hebben. Hij zei: ‘Als D66 de regie verliest, komt u naast ons in de oppositie te zitten. Dan bent u niet meer aan de bal en kunnen de voormalige coalitiepartijen (PrO, VVD en LO) gaan samenwerken. D66 zal water bij de wijn moeten doen.’
Fractievoorzitter Vincent Janssen (VVD) laat weten: ‘De informatieopdracht (aan Kradolfer, JD) is de mogelijkheden te onderzoeken voor een stabiele coalitie op basis van de eerder gevoerde informatiegesprekken, de verslagen daarvan en de verkiezingsprogramma’s. Naar aanleiding van het stranden van een eerdere formatiepoging op de standpunten voor wat betreft de bestuurlijke toekomst van Oegstgeest, vragen deze in het bijzonder de aandacht. De verwachting is dat deze tweede informatieronde snel wordt afgerond. Het advies wordt uitgebracht aan de gemeenteraad van Oegstgeest en wordt openbaar gemaakt.’ Met het aanbreken van nieuwe onderhandelingen, is Tönjann overigens weer volop in de race om de komende vier jaren wethouder te worden.