Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 april 2014

Waardevolle bomen in kaart gebracht

JOEP DERKSEN
LISSE – De kwaliteit van de het bomenbestand moet verbeterd worden. De gemiddelde leeftijd van de ruim 11.000 geregistreerde bomen in de gemeente bedraagt 27 jaar. En de conditie bij bijna de helft van deze bomen is ‘matig’. Bovendien staan er in Lisse nog veel meer bomen, die niet geregistreerd zijn en waarvan de gemeente dus geen idee heeft wat hier de staat van is. Daarom laat het college van burgemeester en wethouders een ‘Bomenbeleidsplan Lisse 2014’ opstellen.
Iedereen wil bomen hebben, maar veel mensen willen niet dat die boom nét voor hun raam staat. Regelmatig krijgt de gemeente klachten over bomen en hun wortels, maar ook klagen mensen als er niet voldoende rekening gehouden wordt met bomen. Het blijkt, dat de gemeente geen meerjarenplan heeft om de kwaliteit van bomen voor de toekomst te waarborgen en te verbeteren. Het Bomenbeleidsplan, waarvan de uitvoering 60.000 euro kost, moet daar dus verandering in brengen.
Volgens het plan worden bomen onderverdeeld in drie categorieën: waardevolle bomen, structuurbomen en functionele bomen. Behoudenswaardige (waardevolle) bomen moeten beschermd worden, maar ook wil de gemeente de mogelijkheid houden om ‘gewenste wijzigingen in het bomenbestand te kunnen realiseren’. De komende maanden gaan ambtenaren precies in kaart brengen welke bomen er staan en dan wordt ook bepaald wat de waardevolle en monumentale bomen precies zijn. Dat zijn de bomen die voortaan veel moeilijker horizontaal gesnoeid (gekapt) kunnen worden.