Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 november 2014

Eerste elektrische laadstation in de regio

JOEP DERKSEN
OEGSTGEEST – Langs de A44, bij het tankstation Elstgeest, opende burgemeester Jan Waaijer het Fastned Snellaadstation. Voortaan kunnen bezitters van een elektrische auto hun geliefde voertuig binnen twintig minuten voltanken. De kosten voor zo’n volle tank bedragen zo’n 12,50 euro, waarna je met de elektrische auto weer zo’n 130 kilometer kunt rijden.
De meeste mensen die een elektrische auto bezitten of leasen, doen dit niet in eerste instantie voor het geld. Elektrisch rijden draagt ook bij aan het milieu. Fastned heeft een licentie gekregen om in heel Nederland 200 snellaadstations te realiseren en de vestiging bij Oegstgeest is het veertiende ‘tanklaadstation’ dat geopend is. De komende maanden wordt er op iedere vrijdag weer ergens anders in Nederland een nieuw tanklaadstation geopend.
Michiel Langezaal is mede-oprichter van Fastned, samen met zijn goede vriend Bart Lubbers (zoon van oud-premier Ruud Lubbers). Voor het oprichten van al die tanklaadstations is veel geld nodig en dat geld is onder meer beschikbaar gesteld door een fonds van de familie Lubbers. Maar in feite kan iedereen een beetje eigenaar worden van Fastned; het bedrijf heeft nu al zo’n 700 aandeelhouders.
Langezaal licht toe: ‘Alle Fastned-tanklaadstations liggen langs de snelweg. Als je elektrisch wilt rijden, moeten er natuurlijk wel van deze laadstations zijn. Wanneer mensen hun auto thuis opladen, dan duurt het zo’n acht uur voordat de tank gevuld is. Bij ons duurt het slechts zo’n twintig minuten. En in de tussentijd kun je je emails checken of een kopje koffie halen bij de tankshop die in de buurt staat.’
Corné Versteegen is de man die het tanklaadstation als eerste in gebruik neemt: ‘Elektrisch rijden is een andere mindset. Je actieradius is beperkter met de auto, maar 70% van de mensen rijdt niet meer dan 50 kilometer per dag.’ Waaijer verwelkomt Fastned: ‘Veel Oegstgeestenaren maken gebruik van de auto en oplaadstations zijn nodig voor elektrische auto’s. Ik hoop dat dit een succes wordt. Een station als dit is maar een zandkorrel voor een beter milieu, maar hiermee staat Oegstgeest op de elektrische kaart en onder hoogspanning.’