Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 januari 2015

Burgemeester richt blik op Amsterdam

NIEUWKOOP – De toekomst van onze gemeente ligt niet bij Leiden, Den Haag of de Bollenstreek. De bestuurders en inwoners moeten zich richten op de regio Amsterdam, waarbij Nieuwkoop zich kan profileren als het ‘merengebied van Amsterdam’. Dit pleidooi hield burgemeester Frans Buijserd tijdens zijn  nieuwjaarstoespraak van maandag 5 januari.
Na zeven crisisjaren, zou het zo maar kunnen dat nu zeven oogstjaren volgen. Het aantal files en aanvragen voor een omgevingsvergunning  nemen in ieder geval toe, zo stelde Buijserd. Wel moet er eerst bezuinigd worden, want volgens de burgemeester is er bij de ambtenaren niets meer te halen. ‘Iedere werknemer, die op dit moment de gemeente verlaat en niet meer vervangen wordt, laat een vermindering van taakuitvoering achter. Bij de boa's is dat inmiddels in de intensiteit van de handhavingstaken merkbaar.’
Hij prees de inwoners van Nieuwveen voor hun gemeenschapszin en het feit dat inwoners en ondernemers zich ontworstele aan de controledrift van de (rijks)overheid. ‘We zien slimme mensen, die het heft zelf in handen nemen en met behulp van internet en sociale media elkaar opzoeken en zelf collectieve samenwerkingsverbanden in het leven roepen.’ Voor financiële ondersteuning van nieuwe initiatieven hoeft men niet meer bij de gemeente aan te kloppen. Sterker nog: vanaf 2016 worden alle subsidies gestopt. Het komende jaar gaat de gemeente met alle subsidieontvangers in gesprek en de gemeente gaat alleen nog subsidiepotjes beschikbaar stellen, als dit geld wordt gebruikt voor ‘gemeenschapsdoeleinden’. Wel wil het bestuur helpen met adviezen, ambtenaren en materialen. Buijserd heeft er alle vertrouwen in, dat dit gaat lukken: ‘In Nieuwkoop hebben we een kendoementaliteit (“Can do mentaliteit, JD).
 
Hoewel dit college niet wil praten over een gemeentelijke fusie, gooide de burgemeester toch een steen in deze vijver. ‘Aan de noordzijde van onze gemeente zijn onze recreatieve ogen gericht op Amsterdam en samenwerking in Amstel-verband. De eerste contacten zijn gelegd met de gemeenten Uithoorn, Ouder Amstel en De Ronde Venen. De bedoeling is dit verder uit te breiden. Hier liggen mooie toeristische kansen. Zeker als we praktische invulling kunnen geven aan de “Lakes of Amsterdam”. Ook gaat de gemeente verder ‘economisch samenwerken met Kaag en Braassem en Alphen aan den Rijn. Buijserd riep de gemeente Bodegraven op zich hier bij aan te sluiten.