Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 juli 2015

Applaus voor bomenmotie

KAAG EN BRAASSEM – Uiteindelijk heeft een meerderheid van de gemeenteraad dan toch ingestemd met een voorstel om 20.000 euro per jaar te gebruiken, zodat 100% van alle gekapte bomen ook weer wordt herplant. Het leek er maandag 6 juli niet op, dat SVKB en D66 deze langgehoopte wens konden realiseren. Maar dankzij gestuntel van wethouder Harry van Schooten en het CDA-gemeenteraadslid Cees de Lange waren toch tien raadsleden voorstander van de motie om het bomenbestand op peil te houden.

Vorig jaar strandde een vergelijkbaar voorstel in de gemeenteraad en wilde een meerderheid van de politiek geen 20.000 euro reserveren voor de herplant van gekapte bomen. Maar nu de gemeentebegroting zwarte cijfers laat zien, waagde SVKB een nieuwe poging. Van Schooten ontraadde de motie met de oproep tot 100% herplant en liet weten: 'Wij willen kiezen voor kwaliteit en niet voor kwantiteit.' Deze uitspraak leidde tot kritiek van De Lange: 'Dit is in tegenspraak met wat u eerder zei. U vertelde, dat we er met 20.000 euro ook goede kwaliteit aan bomen bij krijgen.'

De wethouder probeerde het over een andere boeg te gooien: 'We kiezen voor de kwaliteit. Een groene gemeente hangt niet af van het aantal bomen, maar van het type bomen, waar je ze neerzet en de inrichting.' Maar hij kon de raad niet overtuigen met zijn argumenten. Sterker nog, door de manier waarop Van Schooten probeerde de motie te ontraden, ging de VVD juist vóór de Bomenmotie stemmen. Fractievoorzitter Paul van Emmerik (VVD) stelde: 'We moeten voorzichtig zijn met het geld dat we over hebben. Met dit amendement willen we meedoen. Deels ook doordat we in verwarring zijn gebracht door de verschillende uitleggen van dit onderwerp.'

PRO was mordicus tegen de investering van 20.000 euro om het bomenbestand op peil te houden. Fractievoorzitter Ilse van der Poel vond dat er al genoeg geld is gereserveerd voor de kwaliteit van de openbare ruimte. En ook fractievoorzitter Karin van der Kaaden (CDA) liet weten de bomenmotie niet te steunen. 'We willen niet structureel, maar wel voor het komende jaar incidenteel inzetten (op herplant van gekapte bomen, JD). Maar haar partijgenoot Cees de Lange kondigde aan, dat hij het SVKB/D66-bomenvoorstel wél zou steunen. En daarmee behaalde het voorstel 10 voorstemmen en negen tegenstemmen en werd het aangenomen. Hierna klonk er vanuit het publiek applaus.