Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 juli 2015

Dorpsraden in het geweer

KAAG EN BRAASSEM - De dorpsraden van Leimuiden, Hoogmade, Rijnsaterwoude en Woubrugge zijn boos. De 3.000 gezinnen in deze dorpen moeten in totaal 150.000 euro extra aan afvalheffingen per jaar betalen en hiervoor in de plaats krijgen ze een emmertje gratis compost voor in de tuin.  
De nieuwe tarieven voor de het gebruik van het afvaldepot zijn vanaf 2016 voor deze inwoners hoger dan ze gewend zijn, zo laat Jacqueline Grauwen-Joppe, secretaris van de Dorpsraad Rijnsaterwoude, weten. Dat heeft te maken met het feit dat het afvalbrengstation Ter Aar sluit en dat het afval voortaan naar het Veenderveld gaat. Grauwen-Joppe: 'Als we een voorzichtige schatting maken van 3000 woningen in voormalig Jacobswoude en die gemiddeld 50 euro per jaar extra aan afvalinzameling moeten betalen, dan heeft de gemeente nog eens 150.000 euro per jaar aan extra inkomsten!'
 
De dorpsraden vinden dit 'volstrekt onacceptebel, gezien ons enige voordeel is, dat we ruimere openingstijden hebben.' Ze zijn van mening, dat de gemeente juist de inwoners moet stimuleren om hun afval te scheiden. 'Hoe is het mogelijk dat er voor snoeiafval betaald dient te worden, terwijl dat aan de achterkant kan worden verkocht als compost?' Het college van burgemeester en wethouders wordt gevraagd om de gewijzigde tarieven voor de inwoners van Leimuiden, Hoogmade, Rijnsaterwoude en Woubrugge te heroverwegen.
 
Ook maken de dorpsraden zich grote zorgen, dat de komende jaren veel afval gedumpt wordt door inwoners. Deze inwoners weigeren om de langere route naar het Veenderveld te rijden om hun afval te lozen. Zo zijn er onlangs als twee meldeingen van afvaldumping geweest in Rijnsaterwoude.