Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 januari 2016

Column

Kous

Een stuk of acht biertjes kunt u dit jaar extra drinken, waarde columnlezer. Want wethouder Henk Hoek kondigde vorige week aan, dat het rioolrecht u dit jaar geen 309 euro, maar 'slechts' 290 euro gaat kosten. De gemeenteraad moet hier op maandag 25 januari nog mee instemmen, maar dat lijkt niet meer te zijn dan een formaliteit.

Maar hoe kan het, dat wethouder Hoek nu opeens voor Sinterklaas kan spelen? Immers, 19 euro minder inkomsten per aansluiting is bij een totaal aantal van 11.000 rioolaansluitingen toch al het lieve sommetje van 209.000 euro. Nu blijkt het te zijn, dat wij deze meevaller te danken hebben aan een 'rioolkous'.

Ja, ik moest ook even knipperen met de ogen. Een rioolkous; wat is dat nu weer voor nieuwigheid? Rioolleidingen liggen vele tientallen jaren onder de grond. En zijn dan onderhevig aan slijtage; ze blijven niet altijd 100% waterdicht. Door zettingen in de bodem kunnen lekkende buisverbindingen ontstaan, en uiteindelijk kunnen buizen zelfs gaan scheuren. En door de in het riool aanwezige gassen worden sommige materialen zoals beton en staal aangetast. Zodra deze vormen van schade voor de stabiliteit van het riool gevaarlijk worden of de werking van het rioolstelsel bedreigen, moet er ingegrepen worden.

Maar een rioolkous kan veel van die problemen voorkomen. Die rioolkousen worden aan de binnenkant van de rioleringspijpen uitgerold en beschermen daarmee de pijpen zelf. Dat heet 'relinen', in slecht Nederlands. Hierdoor blijven de rioleringen langer in goede staat, hoeft de gemeenten veel minder snel nieuwe materialen aan te schaffen en dat leidt dus tot lagere kosten.

Het ziet er naar uit, dat deze lagere rioolheffingen ook voor de komende jaren blijft behouden. Wethouder Hoek liet zelfs al weten, dat hij nog een extra tariefsverlaging verwacht. Of die er ook inderdaad komt, dat is nog niet zeker, maar dit cadeautje van 19 euro gaan we zeker in ontvangst nemen. Maar het college hoeft nog niet op de lauweren te rusten, want in vergelijking met andere gemeenten in Nederland blijft het tarief voor de rioolaansluitingen in Kaag en Braassem uitzonderlijk hoog. Volgens Wikipedia betaalde een Nederlands gezin in 2012 gemiddeld 177 euro per jaar aan rioolheffing. Ik kan me niet voorstellen, dat dit gemiddelde in vier jaar tijd met 113 euro is gestegen. Er ligt hier nog een mooie taak voor de politiek in het verschiet, om het tarief van Kaag en Braassem verder te verlagen!


Joep Derksen