Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 januari 2016

Droom Noordwijkerduin in duigen

JOEP DERKSEN

NOORDWIJK – Het begon in februari 2010 met een droom: Noordwijkerduin als integratiepareltje voor mensen mét en zonder beperking. Maar anno 2016 heeft de realiteit de fantasie op haar plek gewezen. Er was namelijk bijna geen enkele interesse in de woningen tot een miljoen euro, waarbij de tuinen toegankelijk bleven voor alle in- en omwonenden van 's Heeren Loo (locatie Willem van den Bergh).

Toenmalig lid van de Raad van Bestuur bij ’s Heeren Loo met de portefeuille Vastgoed en Sociale Integratie, Durk Kooistra, noemde zichzelf in 2010 de “bouwpastoor van de eigen zorgwoningen”. Hij liet indertijd weten over Noordwijkerduin: 'Het wordt een bijzondere wijk waar andere Vinex-wijken jaloers op zullen zijn.' Op het terrein zouden 500 woningen moeten komen: 150 huizen voor de sociale sector en 350 woningen (grondgebonden woningen, appartementenblokken en villa's) voor de vrije markt.

Maar een jaar later bleek, dat nog niet eens tien woningen verkocht waren. De economische crisis bleek niet de enige reden hiervoor te zijn. Het open woonkarakter, waarbij de particuliere bewoners en de cliënten van ’s Heren Loo naast en door elkaar leven, bleek toch een belemmering te zijn om een koopcontract te tekenen. Ook ouders met kleine kinderen bleken geen interesse te hebben in deze woonvorm.

Kooistra nam vier jaar geleden al afscheid, maar de stekker werd pas een paar dagen geleden uit Noordwijkerduin getrokken. Vorig jaar nog deed het bedrijf Heijmans een allerlaatste poging om Noordwijkerduin te redden. Er kwam een nieuw bouwplan voor de realisatie van minder woningen. Deze huizen zouden dichter bij elkaar komen en ook goedkoper worden. Ook verdwenen de grote torenflats van de tekentafel.


Het mocht echter niet baten. De animo voor de woningen was en bleef minimaal. Hierdoor werd er niet begonnen met de bouwwerkzaamheden. Het college van burgemeester en wethouders trok daarom vorige week een vergunning voor het bouwplan in.