Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 februari 2016

Onderzoek koopzondagen beïnvloedt door open link

JOEP DERKSEN

LISSE – Onderzoeker Thijs Lenderink van onderzoeksbureau I&O Research presenteerde donderdag 11 februari de resultaten van de 'Evaluatie koopzondagen' aan de leden van de commissie Ruimte en Infrastructuur. Hij moest veel kritische vragen beantwoorden van de commissieleden.

In totaal hebben 88 winkeliers, 199 bezoekers, 29 winkelpersoneelsleden en 317 inwoners deelgenomen aan dit onderzoek. Maar een deel van de uitkomsten van het onderzoek kwam ook uit een zogeheten 'open link' waarbij iedereen de eigen mening kon geven. En dat leidde tot veel kritiek van de commissieleden. Op zo'n website kunnen namelijk ook mensen aangeven wat ze denken, als ze hiervoor worden opgeroepen door belangenverenigingen als kerkelijke organisaties. En juist dat kan de resultaten van een 'onafhankelijk onderzoek' sterk beïnvloeden.

Zowel D66 als VVD lieten weten moeite te hebben met die 'open link'. Commissielid Martijn Tibboel (VVD) was het meest uitgesproken: 'Die open link wordt gedomineerd door de mensen die moeite hebben met de openstelling. Hoe komt die open link in dat onderzoek?' Lenderink reageerde door te zeggen, dat die open link bedoeld is 'om wat stoom af te blazen of een beetje een zijgeluid te geven'. Wel gaf hij toe, dat met zo'n open link een ja-kamp of een nee-kamp gemobiliseerd kan worden. Lenderink vond die open link wel nuttig om 'extra informatie' te krijgen. Tibboel veegde de vloer aan met deze argumentatie. 'Als onderzoeker wil je toch weten wat er leeft onder de bevolking? Dan bent u toch niet geïnteresseerd in een bepaald geluid, dat heel gekleurd is of uit een bepaalde hoek is? Ik zie hier vooral tegenstemmers, die zich daar hebben laten horen. Die open link draagt niet bij aan een zuivere steekproef.'

De conclusies van het onderzoek bleken ook vlees noch vis te zijn. Aan het eind van zijn presentatie stelde Lenderink: 'Een groot deel van de Lissese bevolking gaat (wel eens) op zondag winkelen. Van de winkeliers doet (nog) niet iedereen mee. De meningen zijn verdeeld, onder inwoners en winkeliers. Onder winkeliers zijn de meningen nog meer verdeeld dan bij de inwoners. Versnippering van de koopzondagen verzwakt mogelijk de trekkracht van die koopzondagen.' Dit onderwerp wordt in de raadsvergadering behandeld, waarna de politieke partijen een oordeel moeten geven over onder meer de vraag of de koopzondagen afgeschaft moeten worden, of dat de huidige situatie zo moet blijven. Zowel voor- als tegenstanders zijn bij deze gemeenteraadsvergadering van donderdag 18 februari welkom om hierbij aanwezig te zijn.