Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 maart 2016

Column

Mishandeling (3)

Woensdag 2 maart was een bijzondere dag voor de vader en stiefmoeder van een meisje, dat vorig jaar een hartstilstand kreeg vanwege de slechte manier waarop zij werd 'verzorgd'. De beide ouders waren in een rechtszaal, waar vreselijk duidelijk werd welke mishandelingen een meisje en haar broer moesten ondergaan. U weet wie ik bedoel, waarde columnlezer, maar de naam van het meisje noem ik niet omdat ik niet wil dat ze later in het leven bekend zal staan als het 'oh ja slachtoffer'.

Ruim honderd mensen waren daar aanwezig, om met eigen ogen en oren te ervaren, wat de achterliggende redenen zijn geweest, dat een 12-jarig meisje een lichaamtemperatuur van 22,6 graden heeft en een hartstilstand krijgt. De aanwezigen kregen veel meer informatie, dan ze wellicht hadden willen horen. Een aantal van de door de Officier van Justitie aangegeven wandaden noem ik hieronder op, dus als u het niet wilt weten, moet u nu niet verder lezen.

Na jaren van mishandeling, ondervoeding en psychologische marteling kreeg het meisje een hartstilstand. Ambulancebroeders troffen een mager, bleek, verwaarloosd en ijskoud kind aan. 'Ze zag eruit alsof ze al dagen niet had gedoucht', concludeerden ze. Ook had het meisje blauwe plekken op haar lichaam. De indertijd 12-jarige 'viel' van de trap; direct bewijs dat de stiefmoeder haar van de trap duwde, lijkt er niet te zijn. De laatste maanden voor haar hartstilstand werd de gezondheid van het meisje steeds slechter. Maar ondanks dat ze ziek was, liet haar vader haar strafrondjes rond de vrachtwagen lopen. Medewerkers van een plaatselijke supermarkt bekommerden zich om haar, toen ze van de fiets viel.

Het kind werd gedwongen om te eten. Gloeiend hete pap werd met de lepel ver haar keel in gestopt. En met een satanisch genoegen filmden de vader en stiefmoeder dit met het mobieltje. Ook werd een filmpje getoond van de oudere broer, die het verboden werd om naar het toilet te gaan. Hij moest zijn plas maar ophouden. Uiteindelijk ging dat niet meer en moest de jongen zijn plas laten gaan en werd zijn broek nat. Zijn mond werd met tape afgeplakt en zo werd hij in de tuin gezet. Ook is een scheldende stiefmoeder te horen op een filmpje.

Het Openbaar Ministerie vermoedt, dat het meisje de avond voordat ze een hartstilstand kreeg onder een koude douche is gezet. En dat ze daarna in de ijskoude garage moest slapen. De buitentemperatuur die nacht was rond het vriespunt die nacht. De advocaten van dat stel vonden dat niet terecht. Volgens advocaat Klunder is er geen sprake van mishandeling, maar 'van onmacht of onkunde'. En die arme Petra M. zou volgens de advocaat vanwege de media-aandacht al genoeg zijn gestraft. Advocaat Schmidt stelde dat er geen 'objectief bewijs' was van de kindermishandeling.

Het Openbaar Ministerie eist 7 jaar gevangenisstraf voor de vader en 6 jaar cel plus TBS voor de stiefmoeder. Door die TBS zou de stiefmoeder nog vele jaren langer achter de tralies kunnen zitten. Hopelijk heeft deze hele kwestie één positief resultaat tot gevolg; dat onze inwoners beter opletten, wanneer ze vreemde dingen zien gebeuren met kinderen. En als ze dit melden, dat de verantwoordelijke instanties dan ook écht en op tijd ingrijpen.


Joep Derksen