Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 maart 2016

Genoeg ambities om aantrekkelijk te worden voor toeristen

Nu nog de uitvoering van de plannen

JOEP DERKSEN

KAAG EN BRAASSEM – Wethouder Yvonne Peters (VVD) hield maandag 29 februari een gepassioneerd pleidooi aan alle ondernemers om toch vooral zelf te investeren. Op die manier kan Kaag en Braassem namelijk veel interessanter worden voor toeristen. De gemeente ziet het liefst, dat er 300 extra bedden bij komen.

Peters was duidelijk: 'Recreanten houden zich niet aan gemeentegrenzen. Als je aan recreatie werkt, moet je dat samen doen. Als ondernemers niet bereid zijn om te investeren in extra bedden of arrangementen, worden we nooit een recreatiegemeente.' De gemeente heeft zelf niet veel geld beschikbaar om recreatie te stimuleren, maar bij de verschillende provincies zijn er nog genoeg pecunia, waar Kaag en Braassem haar oog op heeft gericht.

Daarom werkt de gemeente samen met grote organisaties als het Groene Hart, de Leidse Ommelanden en de Rijn- en Veenstreek. Projecten die namelijk gezamenlijk worden opgezet, zoals het Ghoybos, een fietsnetwerk of wandelnetwerk, komen in aanmerking voor provinciale subsidies. Gevraagd naar een mening, roerden enkele mensen uit het publiek zich. Gewezen werd op samenwerking met de Keukenhof in Lisse en het belang van het promoten van de ruim dertig molens.

Met het meerjarenprogramma 'Rijn- en Veenstreek als toeristische trekpleister', dat samen met Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop is opgesteld, wil de gemeente de komende jaren minimaal vier grote projecten opzetten danwel verbeteren. Ook andere initiatieven zijn welkom, als ze maar voldoen aan de vier hoofddoelen: 'Zie, bewonder, kom, beleef'. Tot 2020 wil de gemeente vooral inzetten op: 'het zien en beleven van de molens', 'het opzetten van een WaterTOP (TOP = Toeristisch Opstap Punt, JD) nabij de oude sluis', 'een netwerkbijeenkomst voor ondernemers uit de drie gemeenten' en 'de haven in Leimuiden als recreatieve haven'.


Via gele plakbriefjes mochten de aanwezigen ook hun ideeën geven. Albert Strijk vond: 'Betrek de Bollenstreek bij deze plannen: ze staan te trappelen!' Jacob Jong vond: 'Ik mis bij de entree van ons gemeentecentrum een fleurige binnenkomst. Bijvoorbeeld bloembakken en bloemzuilen. Ook de lantaarnpalen kunnen worden opgesierd door plantenbakken (zoals nu al gebeurt in Lisse, JD). Fractievoorzitter Paul van Emmerik (VVD pleitte voor het 'verlagen van drempels voor fietsers en wandelaars.' Anderen zagen graag meer vuilnisbakken en aanlegplaatsen voor schepen van meer dan twintig meter lengte.