Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 mei 2016

Raad buigt voor wethouder

JOEP DERKSEN

LEIMUIDEN – De gemeenteraad stemt er mee in om het college van burgemeester en wethouders eerst 50.000 euro te geven voor het uitwerken van de plannen voor Leimuiden West. Om nu al 930.000 euro beschikbaar te stellen, zodat daar op de dijk villawoningen gebouwd kunnen worden, en daarvoor in de plaats een kunstgrasveld voor De Kickers mag komen, gaat de raad nu nog een stap te ver.

Alleen D66 was en bleef tegen de planvorming. Fractievoorzitter Esther Loos stelde: 'De villa's op de dijk zijn echt een struikelblok voor onze partij. In feite komen we 250.000 euro tekort voor het aanleggen van een kunstgrasveld. We vinden het overdreven om dat geld te laten dekken met een hele villawijk op de dijk. Zoek een andere manier om die 250.000 euro te vinden. Andere sportverenigingen hebben ook kunstgrasveld aangelegd met leningen en deels giften.'

In eerste instantie leek er een raadsmeerderheid te zijn voor een CDA-amendement waarin wethouder Yvonne Peters (VVD) werd opgeroepen om even pas op de plaats te maken. Ze zou eerst meer informatie moeten geven over onder meer de financiële haalbaarheid voor het plan Leimuiden West, zonder de villawoningen. En ook zou ze er voor moeten zorgen, dat de sociale woningbouw er eerst komt, voordat de eerste paal van de villawoningen de grond in gaat.


Maar Peters wist de meerderheid van de gemeenteraad er toch van te overtuigen, dat dit niet zo keihard gesteld moet worden. Ze zegde wel toe om deze punten mee te nemen als zienswijze, maar liet ook al weten: 'Ik weet niet hoe je de aanleg van het kunstgrasveld kunt halen zonder de villa's. Ik weet niet waar je anders die 600.000 euro vandaan moet halen.' Ze besloot: 'Het is lastig; we hebben te maken met drie partijen die samen een totaalplaatje hebben geschetst. Cherry picken van wat we wel en niet willen is ingewikkeld.' En na een schorsing bleken alle partijen, met uitzondering van D66, de wethouder te volgen. Na afloop van de discussie toonde raadslid Marcel Doze zich een gelukkig man. Hij twitterde: 'Krediet Leimuiden-West aangenomen met splitsing in plan- en uitvoeringskosten. @tvleimuiden en @Kickers69 kunnen door met hun plannen!'