Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 mei 2016

Stemmen staken over Drechthoek 2

JOEP DERKSEN

KAAG EN BRAASSEM – Doordat gemeenteraadslid Gino Wesselman (D66) ziek thuis lag, waren er maandag 25 april maar twintig gemeenteraadsleden aanwezig. En daardoor eindigde een stemming over het collegevoorstel 'Drechthoek 2' onbeslist. Met Wesselman's aanwezigheid had de raad waarschijnlijk het besluit genomen om geen PPS (Publiek Private Samenwerking) aan te gaan met projectontwikkelaar Mourik Groot-Ammers. En zou de projectontwikkelaar zich teruggetrokken hebben. Nu hebben de voorstanders van de PPS-constructie (PRO, VVD, CDA-gemeenteraadslid Thijs Mooren en het voltallige college van burgemeester en wethouders) nog enkele weken de tijd om toch nog een meerderheid te halen voor hun standpunt.

Voor SVKB, D66 en het grootste deel van de CDA-fractie lag de zaak heel duidelijk. Er ligt een coalitieakkoord, waarin is bepaald dat de gemeente geen PPS-constructies meer aangaat. Bovendien had de directeur van Mourik tijdens het politiek forum zelf gezegd, dat er veel belangstelling was om grond te kopen van het te ontwikkelen bedrijventerrein. En als dat zo is, dan zou de gemeente niet hoeven bij te springen en is zo'n PPS dus overbodig, zo vonden de drie partijen. Het faciliteren van de projectontwikkelaar in haar plannen, zou voldoende moeten zijn.

Maar raadslid Ruud van der Star (PRO) vond dat er ook nog gekeken moet worden naar de mogelijkheid voor een PPS-constructie, maar hiervoor zijn volgens hem wel meer zekerheden nodig over het eerlijk verdelen van kosten en opbrengsten. Gemeenteraadslid Ton van Velzen (VVD) had helemaal geen bezwaar tegen de PPS. Hij waarschuwde, dat de projectontwikkelaar zich zonder zo'n PPS zou terugtrekken. Die woorden werden bevestigd door wethouder Yvonne Peters (VVD) die de raadsleden informeerde, dat ze een email had ontvangen van de directeur van Maurik, met daarin de mededeling: 'Het alleen faciliteren wordt een no go voor Drechthoek 2.'

Dit maakte geen indruk op fractievoorzitter Esther Loos (D66): 'We willen dat Drechthoek 2 ontwikkeld wordt, maar willen geen risicodragende partij zijn. Als de directeur zegt dat het een no go is zonder onze financiële steun, waarom zouden we er dan nu te stappen? Als ze geen risico lopen, zouden ze niet bij ons aan de deur rammelen.' Maar Van Velzen wees er op, dat het niet doorgaan van Drechthoek 2 zou kunnen leiden tot een verhuizing van Sushi Ran naar een andere gemeente. Met mogelijk mensen die niet mee kunnen gaan naar de nieuwe locatie.


Na een schorsing liet raadslid Thijs Mooren (CDA) weten, toch akkoord te gaan met een PPS. 'Ik heb vertrouwen in de economie en dat Drechthoek 2 vol komt.' En daarmee zorgde hij er voor, al dan niet voorlopig, dat de projectontwikkelaar zijn dreigement uitvoert en de stekker uit Drechthoek 2 trekt als de gemeente niet deels garant wil staan voor verliezen. Een nieuwe stemming vindt bij de volgende gemeenteraadsvergadering plaats.