Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 mei 2016

Aan het begin van een revolutie

KAAG EN BRAASSEM – Het onlangs opgerichte Duurzaamheidsplatform verandert haar naam in 'Adviesraad Duurzaamheid'. Dit laat Cora Gijswijt, voorzitter van het duurzaamheidsplatform, weten in een interview. Als het aan haar ligt, wordt de hele manier waarmee alle inwoners omgaan met hun omgeving compleet anders.

Gijswijts hele werkzame leven staat in het teken van duurzaamheid. 'Ik ben van de geitenwollensokken', zo lacht ze hartelijk. Maar de missie waar ze mee bezig is, is zeker geen grap. Als je twaalf uur lang in een vliegtuig zit op weg naar Hongkong, zou je het niet denken, maar onze aarde is maar een miniscuul stipje in dit universum. En een alternatieve woonplek hebben we niet. Om te voorkomen, dat we vanaf 2050 als Fred Flintstone onze auto's moeten voorttrappen, is het daarom noodzakelijk om nu al alternatieven te vinden voor olie en gas. Die ambitie is voor veel mensen te hoog gegrepen, maar duurzame verbeteringen zijn ook in het eigen huis en straat te realiseren.

Enkele maanden geleden las Gijswijt goed nieuws in het Witte Weekblad; de oprichting van een Duurzaamheidsplatform. 'Dat vond ik een fantastisch initiatief. We kunnen dit platform gebruiken om te kijken hoe we onze eigen energie kunnen opwekken en onze omgeving kunnen verduurzamen.' Zelf betaalt Gijswijt geen euro meer aan energielasten, dankzij de zonnepanelen die ze op haar huis heeft laten plaatsen. Duurzaamheid kan namelijk heel goed voor de portemonnee zijn.

Ze stelde, generalist als ze is, zelf voor om voorzitter te worden, zodat de twintig andere leden van het platform meer de diepte in kunnen gaan waar het gaat om het bedenken van plannen. Inmiddels heeft het platform enkele werkgroepen opgericht. Dan gaat het om 'Duurzaam wonen', 'Groen en Water', 'Mobiliteit' en 'Duurzaamheidsfonds'. De eerste concrete resultaten zijn de duurzaamheidsagenda en de Duurzaamheidsmarkt. Deze laatste wordt op 4 juni georganiseerd in De Ontmoeting (Dorpstraat 51) te Leimuiden.

De voorzitter en overige leden van het platform zitten vol plannen: 'We willen het Duurzaamheidsplatform een andere naam geven: Adviesraad Duurzaamheid.' Onlangs werd de Wmo adviesraad omgedoopt tot Adviesraad sociaal domein. Gijswijt: 'We volgen hun voorbeeld. Met de naamsverandering geven we aan, dat we advies kunnen geven aan de gemeente en afspraken kunnen maken met woningbouwcorporaties. En tegelijkertijd ook activiteiten kunnen opzetten. We willen een heldere juridische positie hebben en we willen dat de gemeente naar ons blijft luisteren.' Ook zoekt Gijswijt inwoners die zich vrijwillig willen inzetten als energiecoaches, zodat zij de mensen kunnen adviseren over hoe ze energie in hun eigen huis kunnen besparen.

Maar het zijn niet alleen de inwoners die verbeteringen kunnen aanbrengen: 'Ook de woningbouwcorporaties. De gemeente heeft bepaald dat we in 2040 energieneutraal moeten zijn, dus dan moet je nu al beginnen met alle huizen energieneutraal te bouwen. Bestaande woningen kunnen energiezuiniger gemaakt worden. Dan zou de huur iets omhoog kunnen gaan, maar dat kan gecompenseerd worden met de lagere energielasten die aan de huurders opgelegd worden.' De gemeente heeft een budget van 50.000 euro beschikbaar gesteld voor het uitvoeren van de duurzaamheidsagenda. 'En daar kan het niet bij blijven, want als je een adviesraad hebt, die zelf de zaken organiseert, dan kost dat geld. Maar met onze adviezen kan de gemeente ook veel geld besparen op bijvoorbeeld de groenvoorzieningen. Bijvoorbeeld door het laten groeien van laagbloeiende planten: die hoeven veel minder bijgehouden te worden en de bloemen kleuren de omgeving nog op ook!'


En wat Gijswijt betreft, kunnen er ook windmolens komen langs de A4; 'Daar is plek zat! En waarom zorgen we niet voor de komst van een zonnepanelenveld? Er zijn namelijk een heleboel kassen weg en zo'n zonnepanelenveld kan prima gerealiseerd worden op een braakliggend terrein.' Ze besluit: 'Hier in deze gemeente lopen we heel erg achter op het gebied van duurzaamheid. Daarom moeten we aansluiten op wat elders al werkt en hier mogelijk is. We moeten niet met hoogdravende, ultrarevolutionaire maatregelen komen, want dat zal in Kaag en Braassem nog niet werken. We kunnen niet alles doen met ons twintigen, maar hopen dat de dorpsraden er ook voor zorgen dat duurzaamheid bij de inwoners op de agenda komt. Het is ontzettend belangrijk dat onze inwoners zich verenigen en aangeven wat wij belangrijk vinden. Wij hebben de macht en kracht om het aan overheden en bedrijven te laten zien.'