Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 mei 2016

Klaar voor de start

Van architect naar wethouder

JOEP DERKSEN

KAAG EN BRAASSEM – In zijn tienerjaren wilde Herman Haarman (D66) graag in de voetsporen van zijn opa treden, die aannemer was. Maar het leven loopt toch anders, want na verschillende zijstappen is Haarman sinds een paar weken wethouder van Kaag en Braassem. De hoogste tijd voor een introductie dus.

'Door mijn opa wilde ik de bouw in en daarom ging ik naar de HTS. Maar daar was ik de hele dag bezig met bouwconstructies, staalconstructies en grondmechanica; dat was niet mijn ding. Ik wilde juist de creatieve kant op; het ontwerpen dus. Daarom ging ik na de HTS naar Delft, waarna ik bij meerdere architectenbureaus heb gewerkt.' Door zijn werk kwam hij ook in aanraking met verschillende ministeries en dat wekte Haarman's nieuwsgierigheid. 'Ik raakte geïnteresseerd in de beleidsmatige kant en ben daarom overgestapt naar het Ministerie van VROM, oftewel het ministerie van Bouwen.' Jarenlang werkte hij daar en had er verschillende functies. Zo lobbyde hij onder meer zes jaar in Brussel, mede om de belangen van het Nederlandse bedrijfsleven te ondersteunen.

Zijn politieke carriere begon al in 1973, toen hij lid werd van D66 en hij werd al snel actief voor de partij. Eerst als secretaris van de Zoetermeerse afdeling en later werd hij voorzitter van het bestuur in Rijnwoude. In deze gemeente werd hij ook raadslid, fractievoorzitter en uiteindelijk wethouder in die gemeente. Hij had en heeft een eigen bedrijf en kan die twee zaken volgens eigen zeggen goed met elkaar combineren. Er is geen sprake van een dubbele pet: 'Ik ben voor 0,6 fte wethouder in deze gemeente, maar zal veel meer tijd in deze functie stoppen. Ik kan er wel een opdrachtje naast doen. Maar ik ga niet bestuurlijke collega's van gemeenten in Holland Rijnland adviseren.'


Haarman gaat de komende twee jaren niet in deze gemeente wonen. Maar hij zal zich vol inzetten om alle kernen van Kaag en Braassem goed te leren kennen. 'Ik verdiep me in de dossiers en krijg veel informatie vanuit de collegebesprekingen. Ook probeer ik in de informele sfeer zoveel mogelijk mee te doen. Zo bezoek ik inloopavonden en ben ook naar de fanfare gegaan.' En wat wil Haarman bereiken de komende twee jaren? Één ding staat bovenaan zijn prioriteitenlijst: het opstellen van een nieuwe omgevingsvisie, die samen met Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop wordt opgezet. En dat moet uiteindelijk leiden tot één omgevingsplan die voor dit hele gebied geldt. En als het aan Haarman ligt, blijft hij ook de volgende raadsperiode wethouder. Hij lacht bescheiden: 'Ik vind het voorlopig erg leuk, maar ben net twee weken binnen.'