Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 mei 2016

Japanse leerlingen maken kennis met Nederlandse cultuur


Ganzenborden en spijkerpoepen

LISSE – De acht Japanse leerlingen die samen met de vice-burgemeester vanuit Tonami een weekje naar Nederland zijn gekomen, werden donderdag 21 april hartelijk verwelkomd door de leerlingen van het Fioretti College. Het eerste uur zaten de kinderen wat onwennig tegenover elkaar en bleven de gesprekken beperkt tot enkele beleefdheden.

Daan (14) is één van de leerlingen die vorig jaar naar Japan mocht gaan. 'Het is leuk om hun reactie te zien op hoe wij in Nederland omgaan met muziek of hoe ons huis er uit ziet. Toen ze binnenkwamen wilden ze meteen de wificode hebben. Dat was wel vreemd, want voordat ik naar Japan vertrok werd mij verteld dat ik daar uit beleefdheid mee moest wachten om te vragen om een wificode.'


Onder toeziend oog van vice-burgemeester Kasio Saito werd de sfeer na de gezamenlijke lunch (met typisch Nederlandse gerechten als een broodje kroket en een broodje gezond) een stuk gemoedelijker. De Japanse kinderen mochten meedoen aan een spelletje 'levend ganzenborden'. Zowel de Fiorettileerlingen als de Japanse gasten moesten lopen over een ganzenbord en bij bepaalde getallen vragen beantwoorden of opdrachten uitvoeren. En zo beleefden de bezoekers uit het land van de rijzende zon hun eerste ervaring met het oud-Nederlandse spel 'spijkerpoepen'.