Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 juli 2016

Nog twijfels over invoering Diftar

KAAG EN BRAASSEM – De gemeenteraad is er nog niet uit; moet er een nieuw betalingssysteem worden ingevoerd, zodat de inwoners meer geld kwijt zijn, voor het laten afvoeren van meer restafval? Alle partijen zijn voorstander van een goede afvalscheiding, maar wethouder Yvonne Peters (VVD) kon maandag 27 juni nog niet vertellen wat de financiële gevolgen zijn voor de inwoners van het invoeren van Diftar.

Diftar betekent: 'gedifferentieerd betalen' voor het aanbrengen van huishoudelijk afval. Het komt er op neer, dat je minder geld kwijt bent als je het plastic, papier, blik, karton en gft goed scheidt. En wanneer je al het afval in de restafvalcontainer dumpt, moet je meer betalen dan nu het geval is. Het college van burgemeester en wethouders wil Diftar maar een paar jaar gebruiken; uiteindelijk moet het restafval door de inwoners naar grote ondergrondse containers gebracht worden; het zogeheten 'omgekeerd inzamelen'. En dan betaal je voor iedere keer, dat je die container gebruikt.

Tijdens het politiek forum stelde Hans Klink (PRO), dat er ook 'minder succesvolle verhalen zijn over Diftar'. Hij doelde hiermee op het feit dat invoering van Diftar zorgt voor meer zwerfvuil langs de wegen. En Cees de Lange (CDA) vond het zonde dat er allerlei nieuwe afvalbakken (met chip, die meet hoe vaak het afval wordt aangeboden) komen. Hij pleitte er voor, dat de huidige afvalbakken door de inwoners gebruikt kunnen gaan worden voor het plastic afval. Wat Gino Wesselman (D66) betreft, kan direct overgegaan worden tot omgekeerd inzamelen en Ton van Velzen (VVD) wilde weten wat de nieuwe tarieven worden voor de inwoners. Ook pleitte hij voor ruimere openingstijden van de gemeentewerkplaats.

Wethouder Yvonne Peters (VVD) gaf toe, dat er 'extra maatregelen genomen moeten worden' om zwerfafval tegen te gaan. Dan gaat het om handhaven en 'het verhogen van het serviceniveau'. Ze stelde, dat afvalverwerkingsbedrijf Cyclus niet wil dat plastic afval in bakken wordt aangeboden, maar dat de komende jaren hier de plastic zakken voor moeten worden gebruikt. Wellicht moet de ophaalfrequentie van het plastic afval de komende jaren omhoog van de huidige 'eens per twee weken' termijn. Peters: 'Als je beter scheidt is vaker ophalen waarschijnlijk meer nodig dan minder ophalen. Dat is ook mijn ervaring in de afgelopen honderd dagen.' Ze liet weten dat ze nog met Cyclus in overleg gaat over de tarieven. Dit onderwerp wordt later dit jaar verder besproken.

Tekst: Joep Derksen