Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 juli 2016

'Onbehoorlijk bestuur door gemeente'

LEIMUIDEN – Een inwoner die al ruim veertig jaar aankijkt tegen een woonboot aan de Raadhuislaan, heeft het college van burgemeester en wethouders én de gemeenteraadsleden beschuldigd van 'onbehoorlijk bestuur'. Nadat de Raad van State in 1989 bepaalde, dat de boten op een plek liggen met de bestemming 'water' stelde het toenmalig college in 1990 vast, dat er een uitsterfbeleid gold voor deze boot. Bij overlijden of verkoop door de eigenaar zou de woonboot moeten verdwijnen. Maar onlangs heeft de raad een nieuw bestemmingsplan aangenomen, waardoor de betreffende woonboot legaal is geworden en tot in de oneindigheid op de huidige locatie mag blijven liggen. Net voor de woning van inspreker Kalkwarf.

Hij sprak namens zijn gezin en de buren Bijlsma, toen hij zei: 'Wij beschuldigen de gemeente van onbehoorlijk bestuur.' Die woorden hakten er in bij de politici. Wethouder Henk hoek haastte zich te zeggen, dat het nieuwe bestemmingsplan is aangenomen door de gemeenteraad. 'Ik kan me niet herinneren dat er een fout gemaakt is. Als er een fout is gemaakt, heeft de raad die gemaakt. Er is een raadsbesluit genomen.'

Fractievoorzitter Esther Loos (D66) wilde zich liever niet aan dit onderwerp branden. Zij vond dat juristen zich maar over deze zaak moeten buigen. Fractievoorzitter Petra van der Wereld (SVKB) was ook huiverig: 'We moeten aan de ene kant door complexiteit wegblijven van dit onderwerp, maar als je beschuldigd wordt van onbehoorlijk bestuur, dan vraagt dat om een reactie. Het is te gemakkelijk van de wethouder om te zeggen dat wij als raad en de inwoners beter hadden moeten opletten. Ergens is het (uitsterfbeleid, JD) weggeschrapt en iemand zit nu met de brokken. Kijk naar een goede oplossing buiten de raad om.' Op maandag 5 september spreekt de gemeenteraad weer over dit onderwerp.


Tekst: Joep Derksen