Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 juli 2016

WC-eend onderzoek naar datalek

OEGSTGEEST – ,,Wij van WC-eend vinden dat WC-eend het goed doet.'' De beroemde reclameslogan kwam boven bij raadslid Gerlof Kruidhof (PrO) toen hij het rapport las dat ging over de evaluatie van het Datalek.

Die evaluatie was gedaan door de eigen ambtenaren en ze interviewden elkaar over wat er goed en niet goed ging met het datalek. Er is geen enkele inwoner of raadslid vragen gesteld. Kruidhof oordeelde dan ook: ,,Deze evaluatie is onder de maat. Ik krijg een WC eend gevoel.'' Raadslid Bus (D66) vond, dat er ,, nog steeds om de hete brei wordt heen gedraaid''. Zijn collega Mroseck (Lokaal) wilde weten, of het voor externe personen nog steeds mogelijk is om bestanden op een laptop te plaatsen en daar mee naar buiten te lopen.

Dat blijkt zo te zijn, moest wethouder Marien den Boer toegeven. ,,Er zijn strikte afspraken over, maar in technische zin kan het nog steeds. Maar mensen kunnen niet met hun laptop hier binnenkomen en inhaken en er van alles mee doen. Daar worden afspraken over gemaakt.' Ook moest de wethouder bekennen, dat de gemeente Oegstgeest nog altijd geen inzage heeft in het officiële, door Rotterdam ingestelde onderzoek naar het datalek. De reden hiervoor is, dat het college verzuimd heeft hier goede afspraken over te maken.

Den Boer: ,,Rotterdam was al heel snel op stoom met het onderzoek. Ze vroegen of we mee wilden doen. Onze les is dat we afspraken moeten maken over hoe er wordt omgegaan met de uitkomsten van de rapportage. We hebben daar onvoldoende bij stil gestaan en een belangrijk leerpunt bij een volgende situatie, waarbij je met andere partijen moet samenwerken die in dezelfde situatie zitten.''


Joep Derksen