Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 september 2016

Concertvleugel redt Kasteel Cultureel

LISSE – De afgelopen maanden was de meest moeilijke periode in het bestaan van Kasteel Cultureel. De organisatie die ieder jaar klassieke concerten en muziektheatervoorstellingen organiseert, verloor haar historische Yamaha concertvleugel aan Floralis. Deze vleugel is één van de redenen waarom veel toptalenten kiezen om deel te nemen aan Kasteel Cultureel. Mede-oprichtster Anneke van Dijk en haar vrijwilligers kunnen echter opgelucht ademhalen. Een nieuwe historische concertvleugel is gevonden en gekocht; dankzij de steun van de inwoners en verschillende fondsen.

Van Dijk (69), die al tien jaar de concerten in het Koetshuis organiseert, heeft er slapeloze nachten van gehad, zo laat ze weten. 'Jaren geleden heeft Willem Baijs van een oude Yamahavleugel met ivoren toetsen weer een prachtige concertvleugel gemaakt; zo hoefden we niet meer voor elk concert een vleugel te huren. Deze vleugel was heel bekend bij het pianoconcours Young Pianist Foundation en eigenlijk dé reden, waarom ze ieder jaar komen optreden in het Koetshuis.' Maar de gemeente oordeelde, dat de vleugel in Floralis moet staan. 'Ik heb er slapeloze nachten van gehad.'

Tot er een verlossend telefoontje kwam: Baijs ontdekte een exact identieke vleugel, zelfs met hetzelfde serienummer. Doordat een oudere dame door omstandigheden kleiner is gaan wonen, kon zij deze concertvleugel niet meer plaatsen. Deze vleugel kon gekocht worden en dat is begin augustus gelukt. Dankzij donaties, maar ook de actie 'Adopteer een toets': liefhebbers van Kasteel Cultureel kunnen voor 50 euro één van de 88 toetsen adopteren; nu al is dat bij 60 toetsen gebeurd. Inmiddels wordt de vleugel gerestaureerd en Van Dijk heeft er vertrouwen in, dat deze op dinsdag 13 september, bij de uitvoering van de Young Pianist Foundation tiptop in orde is. Die avond komen Ramon van Engelenhoven en Rosalia Gómez Lasheras, winnaars van de YPF Piano Competition, naar het Koetshuis.

Maar er zijn nog meer prachtige optredens van Kasteel Cultureel later dit seizoen. Het Aristos Kwartet, dat full time les krijgt aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie, treedt op dinsdag 11 oktober op. En studenten van het Koninklijke Conservatorium Den Haag tonen hun muzikale kunsten op dinsdag 22 november. Studenten van de duoklas van het Koninklijke Conservatorium verzorgen een avond met zang en piano op dinsdag 17 januari. Op zondagmiddag 5 februari kunnen alle kinderen vanaf 4 jaar (en hun (groot)ouders) genieten van een heerlijke muziektheatervoorstelling. Dit verhaal is geschreven door niemand minder dan Herman van Veen.

En Van Dijk, gaat zij de komende jaren door met haar vrijwilligerswerk? 'Natuurlijk: we hebben zoveel ervaring opgedaan en zoveel connecties opgebouwd. Het publiek is dolenthousiast; waar heb je dit verder nog in de regio? Kasteel Cultureel is echt mijn kindje. Als ik het leven heb, wil ik het blijven doen!'

Voor een volledig overzicht van alle optredens, of om kaarten te bestellen, bezoek de website: www.kasteelcultureelkeukenhof.nl. Reserveren is zeer gewenst: kasteelcultureel@kasteelkeukenhof.nl.


Joep Derksen