Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 oktober 2016

Afkoopsom voor Voetbal Vereniging Woubrugge

WOUBRUGGE > Jarenlang ontving Voetbal Vereniging Woubrugge (VVW) een kleine vergoeding, omdat op het terrein van de club een T-mobile antennemast geplaatst is. De vrijwilligers zorgden er voor, dat het terrein beschikbaar was, als er bijvoorbeeld onderhoud gepleegd moest worden. In ruil daarvoor kreeg de vereniging 50% van de huuropbrengsten van die paal. Maar inmiddels maken steeds meer telefoonaanbieders gebruik van die mast én heeft de gemeente een nieuw contract gesloten met T-mobile. Door dat nieuwe contract stijgen de inkomsten voor de gemeente enorm; tot wel 25.000 euro. Maar het college van burgemeester en wethouders is niet van plan om 50% van dit bedrag te betalen aan de VVW.

Tot nu toe ontvangt de VVW jaarlijks 2.465,85 euro van de gemeente, op basis van een contract dat al in 2004 ondertekend is. Maar inmiddels heeft het college van burgemeester en wethouders een nieuw contract getekend met T-mobile, zonder de VVW hier van op de hoogte te stellen. Ook bleken de totale inkomsten in 2014 maar liefst 25.410 euro te zijn vanwege huurinkomsten, een 'retributie' en eenmalige vergoeding omdat ook andere aanbieders gebruik maken van de antennemast (site sharing, JD). De VVW wil nu de helft ontvangen van die 25.410 euro en niet alleen de helft van het huurbedrag van 4.931 euro. Maar het college piekert daar niet over. Sterker nog; de gemeente wil helemaal af van de 'huurdeal' met de VVW. Daarom wordt voorgesteld om in één keer de huurvergoeding voor de jaren tot en met 2019 over te maken aan de VVW mét een extra bedrag van maximaal 5.000 euro ,,voor de bijzondere inspanning die VVW in recente jaren voor de exploitatie van de mast heeft geleverd''.

Peters stelt hierover: ,,Het gaat over 50% van de huuropbrengst en niet over de opbrengsten van site sharing. We hebben per jaar 2.500 euro aan VVW betaald omdat zij bereid zijn om een klein stukje gemeentegrond toegankelijk te maken. We krijgen er nu meer geld voor, maar het is niet realistisch dat ze de helft van dat geld allemaal zelf krijgen. 2500 euro is voor een voetbalbegroting is best veel geld. Bovendien is het niet hun antennemast.'' Ook geeft de wethouder aan, dat alle subsidie voor de verenigingen via de Driemaster wordt overgemaakt. Dit soort subsidies wordt gekoppeld aan het leveren van een maatschappelijke tegenprestatie. Het college ziet het open houden van het terrein voor onderhoud van de antennemast niet als zo'n maatschappelijke tegenprestatie. Dus kan de huurdeal wat het college betreft in 2019 ophouden.

Mochten de vrijwilligers besluiten om de toegang tot de antennemast te weigeren voor medewerkers van T-mobile, dan heeft de gemeente nog een troef in handen. Van de extra opbrengsten van de mast kan voor 11.000 euro een houten brug over de sloot worden aangelegd. Peters ontkent dat de gemeente op dit moment al plannen heeft om die brug aan te leggen. Toch houdt de gemeente er rekening mee, dat het bestuur van de VVW niet blij is met deze ontwikkelingen. In een ambtelijk stuk wordt zelfs gewaarschuwd: ,,Als partijen niet tot een compromis komen, is het de verwachting dat VVW via een gerechtelijke procedure de gemeente alsnog tot betaling zal proberen te bewegen. Of het echt zo ver komt, is moeilijk in te schatten, maar het zal zeker geen goed doen aan de verhoudingen tussen VVW, dat volledig een vrijwilligersorganisatie is, en de gemeente.''


Joep Derksen