Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 oktober 2016

Column

Honden

Ik heb geen hond en geen kat, waarde columnlezer, dus kan ik onbevooroordeeld mijn mening geven over de vraag of de hondenbelasting moet worden afgeschaft. De hondenbelasting is in de middeleeuwen(!) ingevoerd, omdat de hond met de hondenkar een transportmiddel was. Die tijd ligt ver achter ons, maar de belasting bleef. Kattenkarren waren er niet, dus eigenaren van katten hoeven geen belasting te betalen.

Tegenwoordig wordt de hondenpoepoverlast als reden gebruikt voor de rechtmatigheid van de hondenbelasting. Dat klopt niet, want de opbrengsten gaan in de algemene middelen van de gemeente. Maar hoe zit het met de overlast van de katten? Zwangere vrouwen mogen niet tuinieren, omdat ze dan het gevaar lopen besmet te worden met de ziekte toxoplasmose; deze wordt verspreid door katten. Wie geniet van vogels in de eigen tuin, baalt ook enorm van steeds weer nieuwe katten die loeren naar een smakelijk hapje.

De ecoloog Pete Marra heeft onderzoek gedaan naar de hoeveelheid vogels die per jaar slachtoffer wordt van moordende katten. In Amerika alleen al zijn dat er minimaal 1,3 miljard! Deze vogels worden niet door de katten gedood omdat ze moeten overleven; ze doen het voor hun lol. De 'huiskatten' krijgen namelijk genoeg te eten van hun baasjes. Wie zegt dat sadisme alleen een menselijke eigenschap is?

In Nederland leven 3 tot 4 miljoen huiskatten en daarnaast zijn er tussen de 135.000 tot 1,2 miljoen zwerfkatten die weides, bossen en duinen afstropen. Natuurlijk; uw kat doodt nóóit een vogeltje. Maar laten we er van uitgaan, dat de kat van uw buren dat wel gemiddeld vijf keer per jaar doet. Dat zijn dus al minimaal 15 miljoen onnodig gedode vogels. En dan reken ik nog niet eens de vogels mee, die door de zwerfkatten worden gedood. Vreemd genoeg is dat namelijk nog nooit officieel onderzocht. Een woordvoerder van de Nederlandse Vogelbescherming heeft op Blendle laten weten waarom: 'We gaan geen anti-kattencampagnes voeren, want dan schieten mensen in de anti-stand. De kat is heilig.'

Waarom moeten alle hondeneigenaren hondenbelasting betalen, voor de enkele hondenbezitters die de poep niet opruimen, terwijl veel katteneigenaren dagelijks hun deuren openen, zodat hun poezen en katers op strooptocht kunnen? Dus waarde politici: óf afschaffen die hondenbelasting óf invoeren van de kattenbelasting. Of nog beter: voer een kattenbelasting in, zodat de hondenbelasting wordt afgeschaft!


Joep Derksen