Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 december 2016

Gemeente kan geen vuist maken tegen tientonners door Poelgeest

OEGSTGEEST > Als de projectontwikkelaar met zijn tientonners door de straten van Poelgeest wil rijden, dan kan het college van burgemeester en wethouders hier helemaal niets tegen doen. En de kans, dat de projectontwikkelaar wil luisteren naar wethouder Wendelien Tönjann (VVD) is ook niet erg groot, gezien het feit dat zij namens de gemeente al jarenlang met de ontwikkelaar een gerechtelijke procedure heeft doorlopen.

Vorige week verstrekte Tönjann meer informatie aan de leden van de commissie Ruimte. Ze was hiertoe genoodzaakt, vanwege het artikel in het Witte Weekblad, over de vele honderden Poelgeestenaren die een petitie hebben ondertekend tegen de komst van duizenden bouwverkeertrucks door hun kinderrijke wijk. Uit de woorden van Tönjann kunnen de inwoners weinig hoop putten. ,,Het bouwterrein ligt middenin de woonwijk en is lastig te bereiken. Met de kranen staan we voor een lastige uitdaging. De bouwtorens zullen hoe dan ook overlast geven.'' Wel stelde ze: ,,Veiligheid staat voorop. De aannemer is verantwoordelijk voor de veiligheid van het bouwverkeer.'' En hiermee schoof ze meteen de verantwoordelijkheid van mogelijke toekomstige aanrijdingen van de gemeente af. Terwijl de gemeente wel de grond heeft verkocht, zodat daar grote woontorens gebouwd kunnen worden.

Tönjann gaf aan, dat ze nog altijd werkt aan een oplossing. Ze hoopt het Salomonsoordeel op donderdag 15 december te kunnen vertellen. Maar de hoop, dat inwoners hier blij mee zullen zijn, is klein. ,,De oplossing zal altijd ergens pijn doen; als je ziet waar gebouwd wordt, zal het altijd een uitdaging blijven.'' Fractievoorzitter Eelke van den Ouweelen (Lokaal) wees de wethouder er op: ,,Veiligheid is ook de verantwoordelijkheid van de gemeente.'' Maar Tönjann reageerde: ,,Het is niet de verantwoordelijkheid van de gemeente om een bouwweg te realiseren, of te zorgen dat het bouwverkeer bij de bouwplaats komt. We proberen er uit te komen met de ontwikkelaar, maar het is niet gemakkelijk.''

Tönjann gaf aan, dat ze al oplossingen had aangedragen, maar deze zijn tot nu toe niet geaccepteerd door de bouwer. De wethouder verzuchtte: ,,Hij mag gewoon door de wijk rijden, zoals elke verhuiswagen of de Spar. Ik kan daar niets tegen doen. Ook al zijn het vijftig trucks of vijftig kraanwagens.'' De wethouder heeft nog één troef achter de hand, waarmee ze hoopt om concessies te krijgen van de bouwer. ,,Met kraanwagens vanaf 24 meter lengte kun je bepaalde draaien niet meer maken; dan kom je in de situatie dat de aannemer hulp aan ons moet vragen. Ik ben er dagelijks mee bezig. Bij een convoi exceptionel (extra lange trucks, JD) moeten verkeersregelaars betrokken worden. Daar kan ik op sturen.''


Joep Derksen